Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina ztratila v letošním 1. čtvrtletí 430 obyvatel. Hlavním důvodem byli zemřelí lidé s covidem

Kraj Vysočina ztratil v letošním prvním čtvrtletí 430 obyvatel, což v tomto období s pokračující koronavirovou epidemií způsobila vyšší úmrtnost. Za letošní první tři měsíce v kraji zemřelo o 550 lidí víc než ve stejné době před rokem, kdy epidemie začínala. Z okresů přišlo o nejvíc lidí Třebíčsko. K 31. březnu na Vysočině podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) žilo 508 422 lidí.

Podle webu ministerstva zdravotnictví zemřelo během letošních prvních tří měsíců 542 lidí z Vysočiny nakažených covidem-19.

Celkem na Vysočině letos od ledna do konce března podle ČSÚ zemřelo 1978 lidí, zatímco loni ve stejné době bylo 1428 zemřelých. Dětí se na Vysočině během letošních prvních tří měsíců narodilo 1315, o devět víc než ve stejném období minulého roku.

Zemřelých tak bylo na Vysočině v letošním prvním čtvrtletí o 663 víc než dětí, které se narodily. Dopad tohoto úbytku zmírnilo stěhování, díky němuž Vysočina získala 233 obyvatel.

Počet obyvatel Vysočiny se snížil už vloni, po předchozím dvouletém růstu, i to způsobila především vyšší úmrtnost. Během uplynulého roku zemřelo v tomto kraji 6450 lidí, o 814 víc než v roce 2019. O něco nižší byl v meziročním porovnání také loňský počet narozených dětí.

Nejlépe je na tom Pelhřimovsko, nejhůř Třebíčsko 

Z okresů Vysočiny mělo v letošním prvním čtvrtletí nejmenší pokles Pelhřimovsko, které přišlo o sedm obyvatel. Tomuto okresu nejvýrazněji pomohla migrace, přistěhovalo se tam o 124 lidí víc, než se jich ve stejné době odstěhovalo jinam. Nejvíc ztratil okres Třebíč, jemuž od ledna do konce března ubylo 158 obyvatel. Třebíčsko mělo jako jediné v kraji vedle vyššího počtu zemřelých úbytek způsobený také stěhováním.

Svateb se letos od ledna do konce března na Vysočině uskutečnilo 102, ve stejné době před rokem vstoupilo do manželství 147 párů. Rozvedeno bylo v letošním prvním čtvrtletí 203 manželství, o rok dřív bylo rozvodů 206.

Počet obyvatel Česka klesl v letošním prvním čtvrtletí zpět pod hranici 10,7 milionu lidí, nad kterou se dostal loni v červnu. Na konci letošního března v zemi žilo 10 694 480 lidí. Během letošních prvních tří měsíců v ČR zemřelo 46 437 lidí. Jde o nejtragičtější čtvrtletí od vzniku samostatné ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pasja 1000/pixabay

Štítky ČR, demografie, 1. čtvrtletí, ČSÚ, Vysočina, covid, koronavirus, vývoj, úmrtí, statistika, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, okres Třebíč, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina ztratila v letošním 1. čtvrtletí 430 obyvatel. Hlavním důvodem byli zemřelí lidé s covidem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.