Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za přetížená vozidla padají na Vysočině vysoké pokuty. Vloni proběhlo 1225 kontrol, někteří řidiči odmítli spolupracovat

Policisté ze speciálního týmu „Kamion“ v našem kraji dlouhodobě věnují pozornost důkladným kontrolám kamionové dopravy, a to zejména na dálnici D1, ale také na ostatních důležitých a páteřních silnicích nižších tříd. V loňském roce ve větší míře věnovali pozornost kontrolám vozidel převážejícím dřevní kulatinu.

Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, na výzvu policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než 16 kilometrů. Za odmítnutí – neuposlechnutí výzvy podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu vážení jsou policisté v souladu s příslušným ustanovením zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, oprávněni uložit pokutu do výše 30 tisíc korun v příkazním řízení.

Policista přikáže řidiči jízdu na nejbližší vhodné místo k odstavení vozidla a zakáže pokračování v jízdě v případě, že řidič odmítl podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení. Zákaz pokračování jízdy platí do doby provedení nízkorychlostního kontrolního vážení, nejdéle však 48 hodin. Policie zajistí uvolnění vozidla nebo jízdní soupravy po provedení kontrolního vážení nebo po uplynutí lhůty 48 hodin.

„V průběhu loňského roku policisté zařazeni do speciálního týmu Kamion uskutečnili celkem 1 225 silničních kontrol nákladních nebo dodávkových vozidel a ve 285 případech zjistili při kontrole nějakou závadu. Řidičům vozidel nebo provozovatelům pak uložili 72 kaucí za porušení ustanovení zákona o silniční dopravě v celkové výši téměř 1 600 000 korun,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Do kontrol řidičů nákladních vozidel převážejících dřevní kulatinu se zapojil již zmíněný tým Kamion. „Jedná se o policisty z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů. Pravidelné a důkladné kontroly nákladních vozidel přepracujících dřevní kulatinu byly reakcí na vážné dopravní nehody, které se staly loni v našem kraji,“ vysvětluje mluvčí Čírtková.

Co všechno kontrola obnáší? 

Kontroly vozidel a jízdních souprav přepravujících dřevo byly ze strany policistů velmi důkladné. Podle mluvčí Čírtkové se zaměřili na kontrolu dokladů k vozidlu a převáženému nákladu, kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu.

„Policisty zajímal také technický stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad, dále zda řidiči před vjezdem na pozemní komunikaci vozidlo nebo jízdní soupravu očistili tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci. V neposlední řadě se policisté zajímali o původ dřeva, a zda je správně zapsáno v přepravním dokladu, tak aby nedocházelo ke krádežím dřevní hmoty v blízkosti lesů,“ pokračuje policejní mluvčí.

Padaly milionové pokuty

Policisté kontrolovali tato nákladní vozidla vážením na nízkorychlostních váhách, kdy zkontrolovali 869 nákladních vozidel a u těchto vozidel zjistili 413 porušení.  Většinu zjištěných porušení vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení, kdy bylo uloženo 396 pokut v příkazním řízení a tyto pokuty přesáhly v souhrnu částku 2 311 000 korun. 

Dalších 264 porušení policisté zadokumentovali a oznámili k řešení příslušnému správnímu orgánu. Kromě toho uložili také 117 kaucí za porušení ustanovení zákona o pozemních komunikacích v celkové výši přesahující 1 300 000 korun.

„Při kontrolách vozidel převážejících dřevní hmotu jsme se loni setkávali s nekázní řidičů. V nejčastějších případech to bylo přetížení vozidel nebo jízdních souprav a dále nesprávně zajištěných nákladů. Řešili jsme rovněž situace, kdy se řidič odmítl podrobit kontrolnímu vážení a při kontrole odmítl najet s vozidlem na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina s tím, že loni se podrobit nízko rychlostnímu vážení 67 řidičů odmítlo a za toto odmítnutí policisté ukládali pokuty v maximální možné výši.

Policisté v kraji denně kontrolují řidiče se dřevem. 67 jich odmítlo spolupracovat

Nejen na silnicích našeho kraje se v posledních měsících výrazně zvýšil počet nákladních aut, která převážejí dřevní kulatinu z lesů, kde probíhala nebo stále probíhá těžba a likvidace porostů, které byly napadeny kůrovcem. Vozidla, která...

„Velmi důkladné kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel probíhají v našem kraji v rámci mimořádných dopravně bezpečnostních akcí a v rámci běžného výkonu služby policejních hlídek odboru služby dopravní policie téměř denně a budou se stejnou intenzitou pokračovat i v letošním období. Bude to jedna z priorit odboru služby dopravní policie v rámci Vysočiny,“ doplnil David Jirák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, přetížení, náklad, Kamion, policie, 2020, Kraj Vysočina, nákladní automobil, Dálnice D1, dopravní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Zajíc

...od firem je vždy objednávka na přepravu, počet palet, váha nákladu, rozměry atd.,, když firma o 2 tuny přeloží, má každou desátou přepravu zdarma, jako řidič bych rozhodně na případnou kontrolu také nereagoval, chyba není v řidičích, z 90 procent je přeloženo, dříve jsme to dělali tak, že se jelo třeba do Kovošrotu na váhu za 50,- Kč a zpět do firmy protože na maďarských hranicích padaly vysoké "pokuty" do kapsy, Rumunsko to stejné, někdy ty peníze spedice vrátily, ale málokdy, nebyl doklad

Čtvrtek, 28. ledna 2021, 19:24Odpovědět

Jaroslav Dvořák

Každý si dělá co zrovna potřebuje ... bohužel demokracie ....

Čtvrtek, 28. ledna 2021, 19:04Odpovědět

Za přetížená vozidla padají na Vysočině vysoké pokuty. Vloni proběhlo 1225 kontrol, někteří řidiči odmítli spolupracovat | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.