Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet obyvatel Vysočiny se v prvním pololetí skoro nezměnil. Narodilo se 2663 dětí

Počet obyvatel na Vysočině se v letošním prvním pololetí skoro nezměnil. Úbytek způsobený tím, že více lidí zemřelo, než se narodilo, vyrovnaly počty těch, kteří se do kraje přistěhovali. K 30. červnu žilo v Kraji Vysočina 509 818 lidí, v porovnání se začátkem tohoto roku počet stoupl o pět osob. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

I v letošním roce pokračuje odliv obyvatel z Třebíčska. Během prvních šesti měsíců tento okres tratil 135 lidí. Počet tentokrát klesl i na Havlíčkobrodsku, které přišlo o 98 stálých obyvatel. Naopak více než stovka lidí přibyla na Pelhřimovsku, stejně jako na Jihlavsku, oběma těmto okresům pomohla k růstu migrace. Na Ždársku přibylo od začátku letošního roku 15 lidí, v tomto jediném okrese se letos narodilo o něco víc dětí, než bylo osob, které zemřely.

Na celé Vysočině se od ledna do konce června narodilo 2663 dětí, zemřelých bylo více o 61. Díky stěhování získal tento kraj do června 66 nových obyvatel. Nejvíc, 152 osob, migrací přibylo v okrese Pelhřimov.

Svateb se v letošním prvním pololetí konalo na Vysočině 629, zatímco loni ve stejné době 1113. Pokles zřejmě způsobila opatření proti šíření nemoci covid-19. Méně ale bylo v tomto roce i rozvodů. Rozpadlo se 440 manželství, v loňském prvním pololetí zaznamenali statistici 554 rozvodů.

Jak je na tom ČR? 

Počet obyvatel ČR se v letošním prvním pololetí zvýšil o 5200 na 10,699 milionu lidí, proti předchozím rokům tak bylo tempo růstu výrazně nižší. Na přírůstku se kladně podepsala migrace, v meziročním srovnání byl ale přírůstek zahraniční migrací víc než o polovinu nižší. Více lidí zároveň zemřelo, než se narodilo.

Na Vysočině počty lidí od roku 2009 klesaly. Tento trend se zastavil v průběhu roku 2018, kdy kraj získal 358 obyvatel. Vloni přibylo dalších 539 lidí. Vylidňování pokračovalo pouze na Třebíčsku, které minulý rok ztratilo 259 obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, 1.pololetí, ČSÚ, Vysočina, statistika, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, migrace, okres Třebíč, Česko, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Vysočiny se v prvním pololetí skoro nezměnil. Narodilo se 2663 dětí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.