Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Na Vysočině stoupají hladiny některých řek. Někde i kvůli těžbě dřeva

Hladina řeky Svratky na Žďársku se dnes znovu dostala na první povodňový stupeň. Kvůli vytrvalým dešťům stouply hladiny některých řek a potoků na Vysočině už v pondělí odpoledne. Hasiči měli od té doby v souvislosti s počasím asi 50 zásahů, odstraňovali stromy, čerpali vodu nebo pročišťovali koryta. Podle některých starostů jsou zanesená i kvůli nedůslednému úklidu po těžbě dřeva.

Dřevo zachycené u lávky jednoho z domů museli hasiči v pondělí odstraňovat v obci Vír na Žďársku. „Bojujeme s tím, že teď při těžbě v lese vlastníci moc nedbají toho, aby se do toků nemohlo dostat dřevo. Myslím si, že v některých případech jsme měli štěstí. V momentě, kdy by hladina ještě víc stoupala, dřevo přiteklo do obce, byl by možná větší problém. Zatím to následky nemělo, ale mohlo by mít," řekl starosta Víru Ladislav Stalmach.

Svratka v Dalečíně na Žďársku je dnes na prvním povodňovém stupni přibližně od 8:00, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Přes noc její hladina opadla. V pondělí se na prvním povodňovém stupni držela od 15:00 do 22:00.

Na první stupeň se v pondělí dostal i potok Balinka v obci Baliny na Žďársku nebo Rokytná v Příštpu na Třebíčsku, jejíž hladina opadla dnes po 8:00. Její hladinu tam ale podle starosty Antonína Vítámváse ovlivňuje stavba opěrné zdi před obcí. „Udělali malé krýtko, bahno hodili na bok, tak se jim to zaplavuje, jinak je Rokytná ještě v korytě," řekl Antonín Vítámvás.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky počasí, hasiči, záplavy, déšť, Vysočina, těžba, dřevo, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Svratka, Český hydrometeorologický ústav, Rokytná (řeka), Vír, Dalečín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Na Vysočině stoupají hladiny některých řek. Někde i kvůli těžbě dřeva | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.