Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vesnicí roku 2016 se na Vysočině stala Lípa na Havlíčkobrodsku

Vesnicí roku se na Vysočině letos stala Lípa na Havlíčkobrodsku. V soutěži není Lípa s více než 1000 obyvatel nováčkem. Před dvěma lety získala oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským podnikem a loni její starosta Jiří Kunc převzal stuhu bílou za činnost mládeže. ČTK to sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

„Obec při prezentaci prokázala jasnou koncepci svého rozvoje, zejména kvalitní práci s mládeží, příkladnou péči o zeleň a životní prostředí,“ uvedla předsedkyně poroty Petra Slámová, starostka Ořechova. Ocenila i soudržnost mezi obyvateli Lípy i rodáky.

Do soutěže Vesnice roku 2016 Kraje Vysočina se přihlásilo 19 obcí, hodnotila je desetičlenná porota. Kromě zlaté stuhy vítězné Lípě udělila i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život získal Heřmanov na Žďársku a bílou stuhu za činnost mládeže Nová Ves u Nového Města na Moravě.

ČTĚTE TAKÉPo dvaadvacáté se bude hledat vesnice roku. Vloni se za Vysočinu přihlásilo patnáct obcí 

ČTĚTE TAKÉ: Obce přihlášené do Vesnice Vysočiny ode dneška objíždí komise. Čeká ji 580 kilometrů 
 

Za dobrou spolupráci obce a zemědělského subjektu získala oranžovou stuhu vesnice Sobíňov na Havlíčkobrodsku a zelenou stuhou přidělili porotci za péči o zeleň a životní prostředí obci Šebkovice na Třebíčsku. Cenu naděje pro živý venkov dostala za místní spolkový život vesnička Vepříkov v okrese Havlíčkův Brod.

Ocenění všem vítězům předá hejtman kraje Jiří Běhounek (za ČSSD) 18. srpna. Krajské kolo vloni na Vysočině vyhrál Martínkov u Moravských Budějovic na Třebíčsku.

Soutěž Vesnice roku se koná od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství. Do letošního ročníku se v Česku přihlásilo 251 obcí.

Autoři | Foto wikimedia.org

Štítky Kraj Vysočina, stuha, okres Havlíčkův Brod, Lípa, soutěž, Česko, okres Třebíč, ČSSD, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku 2016 se na Vysočině stala Lípa na Havlíčkobrodsku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.