Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina: Vyčleněná kapacita lůžek pro covid-19 brání běžnému provozu. Je jich zhruba 300

Nemocnicím zřizovaným Krajem Vysočina v návratu k běžně poskytované péči brání mimo jiné to, že musí zůstat zachovaná kapacita pro pacienty s nemocí covid-19. Po jednání krajské rady to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Z 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel by podle něho měla být zachovaná polovina.

„Pokyn pro to, že můžeme začít dělat elektivní (plánované) operativu je jedna věc, druhá věc je, že když například Nemocnice Jihlava musí držet 80 covid lůžek, tak je pro ni samozřejmě problém rozjíždět plánovanou operativu, je to určitá komplikace," řekl Vladimír Novotný. Nemocnicím tím chybějí lůžka pro operované pacienty.

Nařízení ministerstva zdravotnictví o počtu vyčleněných lůžek pro Vysočinu podle Novotného znamená rezervovat jich asi 310. Jsou rozdělená mezi nemocnice a sociální zařízení. „My bychom radí drželi tak deset patnáct lůžek v jedné nemocnici," řekl Novotný. Kraj je zřizovatelem pěti nemocnic.

Návrat k běžné péči omezené proto, aby si nemocnice šetřily kapacitu pro nemocné s covid-19, znamená především obnovení provozu ambulancí a provádění neakutních operací. Podle Novotného bude zatím režim operací „v prázdninovém modu". V provozu budou většinou dva operační sály. První operace se budou týkat především onkologických pacientů, u nichž bylo možné zákrok odložit. Pak by měly následovat chirurgické a ortopedické zákroky.

Od května plánované operace 

Havlíčkobrodská nemocnice chce podle mluvčí Petry Černo s plánovanými operacemi začít od května. „Všichni pacienti, kteří půjdou na operační výkon, musejí mít testy na covid-19," řekla Petra Černo. Testy podle ní budou součástí předoperačního vyšetření.

Na přelom dubna a května s plánovanými operacemi počítá i nemocnice v Novém Městě na Moravě. „Vše je složitější v tom, že musíme dodržovat všechna mimořádná opatření a mít neustále vyčleněnu kapacitu akutních a intenzivních lůžek pro případné hospitalizace covid pozitivních pacientů. Vše musí být vyřešeno tak, aby se nepotkali pacienti s příznaky onemocnění covid-19 a pacienti, kteří vyhledají zdravotnickou péči pro jiné zdravotní potíže," řekla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

Vstup do nemocnic bude dál možný pouze přes stan, kde se prování třídění příchozích, jeho součástí je i měření teploty. K tomu od včerejška novoměstská nemocnice využívá termokameru zapůjčenou gymnáziem ve Žďáru nad Sázavou.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, správa, Vysočina, COVID-19, Kraj Vysočina, pacient, Vladimír Novotný, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina: Vyčleněná kapacita lůžek pro covid-19 brání běžnému provozu. Je jich zhruba 300 | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.