Aktuálně

Změna stání u jihlavského gymnázia a více míst. Řidiči tam ode dneška parkují podélně více...

Horácké divadlo v Jihlavě plánuje svou vlastní letní scénu. Bude se tam hrát a koncertovat až pro 200 lidí více...

DRBNA HISTORIČKA: Crk vody do domu stál celé jmění. Jihlavští konšelé neradi povolovali vodovod měšťanům více...

HLEDÁME PÁNÍČKA XIV: Veselé štěně s neveselou minulostí. Aron potřebuje spoustu lásky a dostatek péče více...

Základní škola Havlíčkova se ani letos nedočká rekonstrukce, vítězná firma před podpisem smlouvy couvla více...

Podle restauratérů v kraji by bylo obtížné otevřít jen zahrádky. Třeba i kvůli toaletám

Autoři | Foto pixabay.com

Podle oslovených restauratérů z Vysočiny by nejspíš bylo obtížné otevřít letní zahrádky, aniž by fungovala i vnitřní část restaurace. Vládní plán postupného otevírání provozoven předpokládá povolení zahrádek od 25. května, zatímco vnitřní prostory restaurací a hospod by fungovaly od 8. června. Restauratéři i oslovené pivovary ale počítají i s tím, že se představený harmonogram může změnit.

Restaurace jsou rozhodnutím vlády kvůli možnému šíření koronaviru zavřené od 14. března, otevřená mohou mít výdejní okna.

„Podle mě je to rozetapování zbytečně komplikované," řekl Jiří Rauš. Provozuje hotel a restauraci ve Velké Bíteši, kde pracuje 30 lidí. Například, pokud by restaurace měla otevřenou jen venkovní zahrádku, tak by podle Rauše při zhoršení počasí nebylo navařené jídlo kde prodat. Návštěvníci by také museli chodit do restaurace na toalety. Podle něj by bylo lepší nechat otevřít restaurace i se zahrádkami najednou, třeba od 1. června.

Fungování venkovní zahrádky bez vnitřních prostor restaurace si zatím neumí představit ani Karel Palán z Hostince U Palánů v Havlíčkově Brodě - Perknově. Očekává, že pravidla stát ještě upřesní. „Já osobně si myslím, že pokud se objeví druhá vlna viru, může se všechno také ještě změnit," podotkl Karel Palán. V hostinci pracují členové jeho rodiny i další zaměstnanci. „Neradi bychom je propouštěli," uvedl.

Otevření by pomohlo i pivovarům 

Otevření hospod by pomohlo i malému Pivovaru Kozlíček v Horních Dubenkách na Jihlavsku, který prodával většinu piva v sudech. „Významný posun by to byl, pokud se to stane. Současný stav je špatný. Prodáváme z okna, ale jen lahvové pivo," řekl Milan Kozlíček. Produkce kvůli tomu podle něj klesla na třetinu běžné výroby. Náklady na energie však zůstaly. „Technologie musí běžet, protože to pivo, které je navařené, a je v ležáckých tancích, musí být v chlazeném prostoru," řekl.

„Rozhodnutí vlády dává Rodinnému pivovaru Bernard naději, že se situace bude zlepšovat," sdělil mluvčí pivovaru Radek Tulis. Také tento humpolecký výrobce piva ale předpokládá, že se vládou představený harmonogram otevírání obchodů a restaurací ještě může změnit.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky koronavirus, restaurace, zahrádky, Vysočina, hospoda, pivovar, Kraj Vysočina, Velká Bíteš, Pivovar Bernard

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.