Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domácnosti na Vysočině se kvůli větru ocitly bez proudu. Problémy jsou také v dopravě

Také na Vysočině foukal od nedělního odpoledne silný vítr. Situace byla nejhorší během nedělního večera a noci. Vítr hlavně lámal stromy, domácnosti v našem kraji se ocitly bez proudu. Nejvíc těchto problémů bylo na Třebíčsku a Jihlavsku.

Hlášeny jsou problémy v dopravě, některé silnice byly zcela neprůjezdné. Stromy popadané na silnice nebo ty, u nichž pád hrozí, už dnes hasiči odstraňovali asi na 140 místech. Od nedělního odpoledne, kdy vítr zesílil, už mají v souvislosti s počasím okolo 250 výjezdů, vyplývá z údajů na jejich webu. Kvůli následkům silného větru jsou omezené dodávky proudu. Mezi Kostelcem a Jihlavou kvůli nim nejezdí vlaky, nahradily je autobusy.

České dráhy uvedly, že autobusy budou vozit cestující v úseku Jihlava - Rantířov a Rantířov - Kostelec u Jihlavy do dnešního poledne. Vítr tam provoz omezil v neděli před 18:30.

Dva tisíce domácností bez proudu 

Od noci byla na Žďársku kvůli popadaným stromům neprůjezdná silnice mezi obcemi Sirák a Újezd, zprovoznit se ji podařilo před 8:00. Stromy ještě blokují silnici mezi Chroustovem a Bohdalovem. V Jestřebí na Jihlavsku nebo Dolní Bory na Žďársku spadly v noci stromy na zaparkovaná auta.

Pády stromů a vítr poškodily elektrická vedení. Společnost E.ON zásobující většinu Vysočiny eviduje okolo 2000 domácností bez proudu, většinou na Třebíčsku a Jihlavsku. „Společnost ČEZ, která je dodavatelem na Havlíčkobrodsku, pracuje na odstranění poslední poruchy vysokého napětí,“ řekla její mluvčí Šárka Lapáčková Beránková.

Podle meteorologů může mít dnes ještě vítr na Vysočině v nárazech rychlost přes 50 kilometrů v hodin, bude ale slábnout. Nejvyšší teploty budou až osm stupňů Celsia, k večeru může slabě pršet.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj ČTK

Štítky vítr, počasí, výjezd, hasiči, energie, Kraj Vysočina, silnice, strom, okres Jihlava, okres Třebíč, Jihlava, Kostelec, České dráhy, Rantířov, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti na Vysočině se kvůli větru ocitly bez proudu. Problémy jsou také v dopravě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.