Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nelichotivá bilance. V lednu průměrně každý čtvrtý den na silnicích Vysočiny zemřel člověk

Policisté v Kraji Vysočina za první měsíc tohoto roku vyšetřovali celkem 352 dopravních nehod. Je to o 28 nehod méně než za leden roku 2019. Vyjádřeno procenty je to pokles o sedm procent. Během lednových dopravních nehod vyhaslo na silnicích Vysočiny celkem sedm lidských životů. Oproti tomu - při lednových nehodách v roce 2019 zemřel jeden člověk.

Dvě další osoby se při letošních lednových dopravních nehodách zranily těžce a 88 dalších utrpělo lehké zranění. „V případě lehkých zranění jde o meziroční pokles o 18 procent. Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 19 537 000 korun, což představuje pokles o 19 procent ve srovnání s měsícem lednem roku předešlého,“ uvedla další statistiku Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Lednové tragické dopravní nehody se ve dvou případech týkaly střetů vozidel s chodcem. V jednom případě se dopravní nehoda stala na přechodu pro chodce za dobrých světelných podmínek. Druhá dopravní nehoda se stala večer, tedy za zhoršených světlených podmínek, a chodkyně navíc přecházela přes frekventovanou silnici mimo přechod pro chodce.

„Při pěti dopravních nehodách zemřeli řidiči osobních vozidel. Ve třech případech vyšlo při šetření tragických nehod najevo, že řidič nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem,“ dodala mluvčí policistů.  

Bourali i „zimní cyklisté" 

V lednu letošního roku policisté v našem kraji zadokumentovali celkem sedm dopravních nehod, na kterých mělo účast osm chodců. Dva chodci při nehodě zemřeli, další dva chodci se při nehodě těžce zranili a dalších čtyři byli zraněni lehce.

„Z celkového počtu 352 dopravních nehod se ve 118 případech jednalo o střet vozidla s lesní zvěří. Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám vyjeli na silnice v lednu také cyklisté. Policisté vyšetřovali v průběhu ledna dvě dopravní nehody s účastí cyklistů. Oba cyklisté se při nehodě lehce zranili a jeden byl pod vlivem alkoholu,“ pokračuje Čírtková.

Hned osm řidičů, kteří v lednu na Vysočině bourali, bylo pod vlivem alkoholu. Ve většině případů jim bylo naměřeno více než jedno promile, u některých to bylo dokonce více než dvě promile. Řidiči proto musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedali za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek,“ uzavřela mluvčí Dana Čírtková.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky nehoda, úmrtí, statistika, leden, 2020, dopravní nehoda, silnice, Kraj Vysočina, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelichotivá bilance. V lednu průměrně každý čtvrtý den na silnicích Vysočiny zemřel člověk | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.