Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj Vysočina bude znovu dotovat úpravu lyžařských tras

Kraj Vysočina bude příští rok po tříleté přestávce opět dotovat úpravu lyžařských tras. V grantovém programu nabízí obcím a dalším organizacím, které se o projíždění stop pro běžkaře starají, celkem 800 tisíc korun. Tato podpora je součástí grantového programu Infrastruktura cestovního ruchu 2020, který projednalo v úterý krajské zastupitelstvo.

Když je dost sněhu, najdou běžkaři upravené tratě na Žďársku, Jihlavsku i v dalších částech Vysočiny. Kolem Nového Města na Moravě bylo minulou zimu možné tratě projíždět přes dva měsíce, což stálo kolem 450 tisíc korun. Největší část z těchto nákladů zaplatily členské obce Mikroregionu Novoměstsko.

„Jsem rád, že se k tomu kraj zase rozhodl a že ty finanční prostředky budeme moci na údržbu tratí čerpat," řekl předseda mikroregionu Miloš Brabec. Tratě využívá hodně běžkařů, což Brabec považuje za jednu z nejlepších reklam Vysočiny. Když bude dost sněhu, najdou lyžaři v zimě na Novoměstsku až 150 kilometrů stop.

700 tisíc na vybavení tras a stezek 

Dotační programy na údržbu lyžařských tras kraj pravidelně vyhlašoval mezi roky 2013 a 2016. Protože ale běžkařům v těchto zimách nepřálo počasí, nabízené peníze byly využity jen z menší části. Například v roce 2016 bylo z nabízeného milionu korun mezi žadatele rozděleno 382 tisíc korun. Proto se kraj rozhodl využít tyto peníze v jiných svých grantových programech, sdělila Zuzana Vondráková z krajského úřadu. Doplnila, že pouze v roce 2018 dostal Mikroregion Novoměstsko od kraje individuální podporu 100 tisíc korun.

Nový dotační program zahrnuje kromě 800 tisíc korun na úpravu lyžařských stop také dalších 700 tisíc korun na vybavení turistických tras a stezek. Pokud se v jedné části programu peníze nevyčerpají, bude je možné převést do jeho druhé části. Nejvyšší možná dotace na jeden projekt údržby stop je 200 tisíc korun. Podrobnosti k programu jsou na webu kraje.

Kraj Vysočina na příští rok připravil 41 grantových programů. Žadatelům z řad obcí, neziskových organizací i podnikatelů v nich v součtu nabídne 321,85 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, správa, lyžování, Kraj Vysočina, běh na lyžích, údržba, peníze, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Nové Město na Moravě, Novoměstsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina bude znovu dotovat úpravu lyžařských tras | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.