Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj chce příští rok zvýšit výdaje o devět procent. Plánuje obchvaty, k tomu práce v nemocnicích

Kraj Vysočina počítá v příštím roce s růstem výdajů o devět procent na 12,6 miliardy korun, tedy zhruba o miliardu. Kvůli financování unií dotovaných projektů hodlá k očekávaným ročním příjmům přidat 844 milionů ze svých rezerv. Mezi chystanými investicemi jsou silniční obchvaty, včetně obchvatu Jihlavy, ale i stavby v nemocnicích. Návrh rozpočtu projednala krajská rada a doporučila ho zastupitelstvu schválit. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

„S úvěrem nepočítáme, protože se výběru daní velice daří. Jsme v tuto chvíli v přebytku," řekl náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO). Z úvěrů čerpaných krajskou samosprávou do roku 2010 podle něj bude na konci tohoto roku zbývat nezaplacených 403,5 milionu korun.

Do letoška vstupoval kraj se schváleným rozpočtem 11,6 miliardy korun. Návrh rozpočtu pro rok 2020 s celkovými příjmy, stejně jako výdaji, 12,6 miliardy korun projedná krajské zastupitelstvo 10. prosince.

Peníze na placení dotovaných projektů kraj ukládá do fondu strategických rezerv. Podle hejtmana se objem peněz v tomto fondu pohybuje kolem 1,5 miliardy korun. Radní dnes doporučili převést do fondu další peníze z letošního hospodaření.

Největší rozpočtovou kapitolou krajského rozpočtu zůstává školství, pro které je příští rok určeno 6,5 miliardy korun. O většině těchto peněz ale kraj nerozhoduje a pouze je na platy do škol přeposílá.

Nově uzavřené smlouvy s dopravci 

Výdaje druhé největší kapitoly Doprava by se příští rok měly zvýšit o 14 procent na 2,2 miliardy korun. Kraj bude mimo jiné stát víc úhrada ztrát regionálních autobusů a vlaků, v součtu za ně vydá 995 milionů korun. Kromě vyššího počtu spojů se v tom podle Kukly projevuje i dopad nově uzavřených smluv s dopravci.

Dokončeny by v příštím roce měly být silniční obchvaty Nového Veselí na Ždársku a Velkého Beranova na Jihlavsku za stamiliony korun. Mezi obchvaty, jejichž stavba by měla začít, je obchvat Jihlavy s předpokládanými náklady přes 900 milionů. Podle Kukly plánuje kraj na tuto akci vybrat stavební firmu tak, aby mohla ve druhé polovině roku převzít staveniště.

Další stamilionové investice by se na Vysočině příští rok měly týkat i krajských nemocnic. V areálu jihlavské nemocnice, kde kraj připravuje stavbu domova důchodců, to bude generální oprava stravovacího provozu za více než 290 milionů. Další akce se týkají nemocnic v Pelhřimově a Třebíči. Příští rok mimo jiné také skončí stavba nové budovy krajské knihovny v Havlíčkově Brodě s celkovými náklady okolo 140 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Vysočina, 2020, investice, Kraj Vysočina, Jihlava, Jiří Běhounek, ČSSD, Martin Kukla, peníze, ANO 2011, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce příští rok zvýšit výdaje o devět procent. Plánuje obchvaty, k tomu práce v nemocnicích | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.