Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začíná příprava voleb do Evropského parlamentu. Chystá se i jihlavská radnice

Před námi jsou další volby. Občané členských států Evropské unie budou od 24. do 25. května volit poslance do Evropského parlamentu. Do volebních místností po celém Česku se mohou vydat i občané jiných členských států EU, kteří získali voličský průkaz. Cizinci mají poslední možnost dostat se v Jihlavě na seznam voličů tuto neděli. Občanům, kteří nemění trvalé bydliště, postačí k hlasování občanský průkaz.

„Během začátku května budou do domovních schránek rozeslány volební lístky a občané pak mohou jít volit do příslušných volebních místností podobně, jako tomu bylo při komunálních volbách minulý rok,“ uvedl Jan Vystrčil, vedoucí správního odboru magistrátu města.

Každý volič si může v úředních hodinách na obecním úřadě ověřit, zda je zapsán v seznamu voličů a může požadovat doplnění údajů nebo provedení oprav.

Volby i pro cizince

V České republice budou mít právo volit také občané jiných členských státu EU, kteří se zde k trvalému nebo přechodnému pobytu přihlásili nejpozději 45 dnů před volbami, tedy do 10. dubna.

Změna trvalého pobytu
Pokud si volič změní trvalý pobyt po 14. dubnu, musí požádat úřad předchozího místa bydliště o vyškrtnutí ze seznamu voličů.

S potvrzením o vyškrtnutí je opět nutné dojít buď na úřad nového bydliště předem, nebo si ho s sebou vzít k volbám.

Cizinci z EU však mají ještě poslední možnost přihlásit se do seznamu voličů osobně, a to tuto neděli 14. dubna. „V neděli bude kvůli zápisu otevřen Magistrát města Jihlavy, a to od 8 do 16 hodin,“ sdělil Jan Vystrčil.

Volit budou i lidé v nemocnicích 

Občané cizí národnosti budou k volbám do Evropského parlamentu potřebovat potvrzení o vyškrtnutí ze seznamu voličů od zastupitelského úřadu města, ve kterém volili v předchozích volbách. „S potvrzením o vyškrtnutí je možné přijít až při hlasování do volebních místností, avšak doporučuji předložit je magistrátu s předstihem,“ doplnil vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu.

Do voleb se mohou zapojit také lidé ve zdravotnických zařízeních. Zápis nemocných v Jihlavě proběhne 4. května a při volbách se poté pracovníci úřadu vydají pro hlasy zapsaných osobně.

Voličské průkazy
„Voličský průkaz opravňuje voliče hlasovat v jakémkoli volebním okrsku na území České republiky,“ sdělil Jan Vystrčil. O vydání voličského průkazu může volič požádat písemně nejpozději do 17. května a osobně nejpozději do 22. května, a to do 16 hodin.

Písemná žádost o voličský průkaz musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky.

Foto Jan Luxík | Zdroj s použitím TZ

Štítky volby, Evropský parlament, radnice, průkaz, Evropská unie, členský stát, voličský průkaz, Česko, Jihlava, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná příprava voleb do Evropského parlamentu. Chystá se i jihlavská radnice | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.