Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V řadě obcí Vysočiny nebudou volby napínavé. Dvě z nich místo starosty povede ministerstvo

Hned na dvou místech Vysočiny, konkrétně ve Ždírci na Havlíčkobrodsku a Stříteži na Žďársku, od vyhlášení výsledků voleb dočasně převezme správu nad obcí úředník pověřený Ministerstvem vnitra. Důvod je prostý, o práci zastupitele je téměř nulový zájem.

Ve Stříteži v okrese Žďár nad Sázavou do pětičlenného zastupitelstva kandiduje pouze jeden zájemce. Ještě horší situace je ve Ždírci na Havlíčkobrodsku – zde do stejně početného zastupitelstva nekandiduje vůbec nikdo. V obou těchto obcích převezme po komunálních volbách roli starosty pověřený úředník z Ministerstva vnitra.

Vybraný úředník bude mít ve vedení obce pouze omezené pravomoci. Jeho hlavním cílem bude vypsání dodatečných voleb, které se budou konat pravděpodobně v lednu 2019. Správce obce kromě podílu na uskutečnění voleb (v součinnosti s krajským úřadem a s obecním úřadem obce s rozšířenou působností) plní na základě zákona pouze vybrané úkoly orgánů obce na úseku samostatné působnosti. Správce obce schvaluje rozpočet obce a závěrečný účet obce a hospodaří podle schváleného rozpočtu,“ odpověděla na dotaz redakce za Ministerstvo vnitra ČR Klára Pěknicová.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLED: V Jihlavě se do komunálních voleb přihlásilo deset stran. Podívejte se na jejich lídry 

Uvedení správci budou ve Ždírci na Havlíčkobrodsku a Stříteži na Žďársku pouze spravovat obecní majetek, nebudou s ním ale moct zásadním způsobem disponovat – třeba ho prodávat nebo zastavovat. „Úředník dále v obci nemůže sjednávat smlouvy zavazující obec (třeba sjednat smlouvu o úvěru pro obec), rozhodovat o akcích, které směřují k dalšímu rozvoji obce (vybavenost a zvelebování obce),“ pokračuje Pěknicová z ministerstva.

„Ministerský“ scénář nenastane ani v jedné obci na Jihlavsku

Na Jihlavsku je situace s počtem zájemců o práci v zastupitelstvu příznivější. „V každé obci Jihlavska byla podána alespoň jedna kandidátní listina s potřebným počtem kandidátů,“ vyjádřila se za jihlavskou radnici, jež zaštiťuje volby na Jihlavsku, Aneta Hrdličková.

ČTĚTE TAKÉ: Komunální volby 2018: Volební lístky přijdou do schránek nejpozději 2. října 

V řadě obcí poblíž Jihlavy ale volby nebudou moc napínavé. V několika z nich už je totiž nyní jasné, jaké bude složení jejich nového zastupitelstva. Je tomu tak proto, že počet kandidátů pro nadcházející volby je shodný s počtem zastupitelů, kteří budou po čtyři roky rozhodovat o dění v obci. Z okolí Jihlavy jmenujme třeba Malý Beranov, Rančířov, Měšín, Dvorce nebo Hubenov.

O svých budoucích zastupitelích rozhodneme již 5. a 6. října. K vyhlášení výsledků voleb ve Sbírce zákonů dojde pravděpodobně 9. října 2018,“ doplnila závěrem Klára Pěknicová.

Foto Jan Luxík

Štítky volby 2018, zastupitelstvo, kandidát, Ministerstvo vnitra, výsledky, volby, Střítež, Kraj Vysočina, Ministerstvo vnitra České republiky, okres Havlíčkův Brod, Ždírec, okres Žďár nad Sázavou, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V řadě obcí Vysočiny nebudou volby napínavé. Dvě z nich místo starosty povede ministerstvo | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.