Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Komunální volby 2018: Volební lístky přijdou do schránek nejpozději 2. října

Ve dnech 5. a 6. října naši republiku čekají komunální volby. V Jihlavě zaměstnají celkem 474 členů volebních komisí a 58 zapisovatelů z jihlavského magistrátu. Než se však otevřou dveře volebních místností, musí projít členové komisí i zapisovatelé školením a prvním zasedáním. Na zasedání, které proběhlo na začátku září, museli všichni členové podepsat slib, že budou svědomitě a nestranně vykonávat svoji funkci.

„Na školení vystoupil David Marek z krajského úřadu s prezentací ohledně legislativní povinnosti komisí. Se způsobem zpracování výsledků hlasování přítomné seznámil Jiří Teplý z Českého statistického úřadu. Za magistrát vystoupil tajemník úřadu Evžen Zámek a Alena Holubová. Zapisovatelé budou ještě proškoleni na obsluhu programu pro zpracování výsledků hlasování, které se ve všech jihlavských okrscích zpracovávají na počítacích,“ přiblížila Lucie Bratršovská z městské kanceláře tajemníka.

Další důležitou součástí každých voleb je výběr předsedy a místopředsedy komise – i to udělali na zmíněném zasedání členové volebních komisí. „Výše odměn za výkon funkce členů okrskových volebních komisí byla v srpnu vyhláškou upravena a činí pro předsedu 2200 korun, pro místopředsedu a zapisovatele 2100 korun a pro člena 1800 korun,“ vyčíslila Lucie Bratršovská.

Hlasovací lístky obdrží voliči nejpozději 2. října. Do schránek přijdou spolu s informacemi o způsobu hlasování a příslušných volebních místností.

„Hlasovací lístek bude oboustranný, volíme 37 zastupitelů, to je také maximální počet kandidátů, které můžeme označit na hlasovacím lístku. Můžeme také označit pouze jednu volební stranu nebo kombinovat oba způsoby,“ sdělil Evžen Zámek, tajemník jihlavského magistrátu.

Štítky komunální volby, komise, volební lístky, volby, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, volební komise, magistrát, Jihlava, David Marek, Jiří Teplý, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunální volby 2018: Volební lístky přijdou do schránek nejpozději 2. října | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.