Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Na Vysočině měl nejvyšší volební účast Přeckov na Třebíčsku, naopak nejnižší Milešín na Žďársku

Na Vysočině měla nejvyšší účast v krajských volbách obec Přeckov na Třebíčsku, kde hlasovalo 81,97 procenta z celkových 61 voličů. Druhou nejvyšší účast měly Radňovice na Žďársku, kde se zároveň konalo místní referendum o navržené trase silničního obchvatu. Nejmenší zájem o volby měli obyvatelé Milešína na Žďársku, k volbám jich přišlo 20,59 procenta. V této obci je 68 voličů. Vyplývá to z údajů na www.volby.cz. V celém kraji se krajských voleb zúčastnilo 36,26 procenta voličů, vyhrálo hnutí ANO.

V Přeckově vzdáleném asi osm kilometru od Třebíče se krajských voleb zúčastnilo 50 lidí, nejvíc hlasů tam také dostalo ANO. V Radňovicích na Žďársku přišlo volit 72,86 procenta voličů, tedy 196 z celkových 269. Třetí nejvyšší účast, 70 procent, měly Vápovice na Jihlavsku, k volbám přišlo 21 voličů z 30.

Pivo, kšiltovka i fotka kandidátů vytvořená umělou inteligencí. Strany na Vysočině bojovaly o voliče různě

Vybrat silné kandidáty a sestavit smysluplný program je před volbami nezbytnost. Potenciální voliče je ale nutné oslovit a zaujmout. Starostové pro Vysočinu sází na pivo a třeba Sociální demokracie měla letos kapesní kalendáře s fotkou kandidátů,...

Na Vysočině je 704 samostatných sídel. Ve Vysoké Lhotě, na Pelhřimovsku, obci s nejnižším počtem obyvatel, byla volební účast 53,3 procenta. Hlas tam odevzdalo osm z 15 voličů, nejvíc z nich, čtyři, volili Starosty pro Vysočinu. V krajské Jihlavě se voleb zúčastnilo 36,4 procenta voličů. K volbám tam mohlo přijít 38.364 lidí.

Vítězné ANO obsadí v krajském zastupitelstvu 18 míst z celkových 45. Druhá koalice Společně se Starosty pro občany má 11 mandátů. KDU-ČSL a Starostové pro Vysočinu budou mít shodně po čtyřech zastupitelích. Tři místa v zastupitelstvu získala Sociální demokracie, stejný počet má kandidátka Stačilo! Dva zastupitele bude mít kandidátka SPD, Trikolory a PRO.

Nové tváře mezi zastupiteli 

Mezi zvolenými zastupiteli se objevuje i řada nových tváří. Jmenovat můžeme třeba Adama Jouru, Martina Kodyse, Janu Nagyovou či Veroniku Vošickou Buráňovou. Ta kandidovala v koalici Společně se starosty pro občany. „Teď to není o tom, jestli to je radostná, nebo neradostná zpráva. Máme nastavené nějaké mechanismy, které hovoří o tom, že jedna věc je výsledek, a druhá věc je potom nějaké jednání. Asi nebudu tajit, že jsme si to představovali trochu jinak. Pro mě to byly první krajské volby. Třeba i přes povodně, kvůli kterým jsme nedojeli naši kontaktní kampaň, je pro nás výsledek velmi pěkný," zhodnotila v sobotu 21. září pro redakci Drbny jedna z nových krajských zastupitelek Veronika Vošická Buráňová. 

PŘEHLED: Mezi nově zvolenými zastupiteli na Vysočině je šest žen a 39 mužů. Jde o tato jména

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

Znovuzvolení jsou i dosud jediní dva krajští zastupitelé, kteří jsou voleni od samotného vzniku krajů, tedy už od roku 2000. Jde o známá jména - předsedu Senátu Miloše Vystrčila a dosavadního náměstka hejtmana Vladimíra Novotného.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky volby, kraje, účast, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině měl nejvyšší volební účast Přeckov na Třebíčsku, naopak nejnižší Milešín na Žďársku | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.