Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Ve druhém kole senátních voleb se v Třebíči střetnou senátorka Žáková a poslanec Ryba

, aktualizováno před hodinou

Spolu s krajskými volbami se v části Vysočiny konaly také senátní volby, přesněji řečeno jejich první kolo. Podle výsledků v obvodu Třebíč se bude za týden konat i jejich druhé kolo.

Do něj v obvodu Třebíč podle propočtů ČTK postoupila obhajující senátorka Hana Žáková (STAN). Za týden se utká s poslancem Drahoslavem Rybou (ANO). Žáková má nyní 40,33 procenta hlasů, druhý Ryba 31,03 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 34,56 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

V roce 2018 zvítězila v Třebíči Hana Žáková (za STAN). Ve druhém kole získala 77,46 procenta hlasů. Druhý skončil Miroslav Michálek (za ANO).

Vizitky vítězů prvního kola senátních voleb

Drahoslav Ryba (61 let; nestraník za ANO) - poslanec a někdejší ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky.

V roce 2021 byl jako nestraník za ANO zvolen poslancem. Ve Sněmovně je předsedou Podvýboru pro Hasičský záchranný sbor České republiky. V letech 2011 až 2021 byl generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR. K hasičskému sboru se dal v roce 1986. Velkou část kariéry spojil s někdejším Okresním útvarem Sboru požární ochrany Žďár nad Sázavou, později Hasičským záchranným sborem okresu Žďár nad Sázavou. Nejprve byl v letech 1986 až 1989 zástupcem velitele, poté velitelem a nakonec ředitelem a okresním požárním radou. Deset let byl ředitelem Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Drahoslav Ryba se narodil 2. prosince 1962 v Novém Městě na Moravě, po maturitě na žďárském gymnáziu vystudoval tehdejší Vysokou školu báňskou v Ostravě, obor Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu, promoval v roce 1985. Jako generální ředitel HZS se Ryba snažil stabilizovat sbor zejména mimorozpočtovými prostředky, například prosazením vzniku fondu zábrany škod, poskytování náhrad za zásahy u dopravních nehod či spolufinancování z prostředků EU.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Rybu v roce 2013 brigádním generálem, o tři roky později se stal generálmajorem a v roce 2019 byl povýšen na generálporučíka. Je ženatý, má dvě děti. Jeho otec dlouhodobě působil jako dobrovolný hasič, jeho bratr byl rovněž profesionálním hasičem.

Hana Žáková (55 let; nestranička za STAN) - senátorka.

Od roku 1998 do roku 2022 byla zastupitelkou a v letech 2000 až 2018 starostkou obce Koněšín, která leží nedaleko Třebíče. Bývalá členka KDU-ČSL byla v krajských volbách v roce 2004 zvolena za lidovce zastupitelkou Kraje Vysočina. Poté do krajského zastupitelstva neúspěšně kandidovala jako nestraník za SNK ED. Dvakrát také neúspěšně kandidovala do Sněmovny, v roce 2002 jako členka KDU-ČSL, v roce 2010 jako nestraník za Věci veřejné.

Ve volbách do Senátu v roce 2018 kandidovala jako nestranička za hnutí STAN v Třebíči s podporou SNK ED, ODS a Pro Třebíč. Se ziskem 28,49 procenta hlasů vyhrála první kolo voleb a ve druhém kole porazila s velkou převahou nestraníka za hnutí ANO Miroslava Michálka.

Za priority označuje modernizaci a rozvoj dopravní infrastruktury a dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. V Senátu dosud byla předsedkyní podvýboru pro energetiku a dopravu.

Před vstupem do politiky pracovala u Českých drah jako vedoucí dopravy a přepravy nebo jako sekretářka ve stavební firmě v Třebíči. Stála také za vznikem ekologického mikroregionu Horácko a u zrodu lodní dopravy na Dalešické přehradě. Angažuje se v koněšínském ochotnickém divadelním souboru a věnuje se zpěvu v souboru Klokočí. Je předsedkyní dozorčí rady Nadačního fondu pro Třebíčsko.

Narodila se 11. listopadu 1968 v Třebíči, s manželem vychovali dvě děti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Drahoslava Ryby a Senátu ČR (redakčně upraveno)

Štítky volby, senát, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Ve druhém kole senátních voleb se v Třebíči střetnou senátorka Žáková a poslanec Ryba | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.