Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Kandidáti na primátora Jihlavy debatovali o čistotě, bezpečnosti i Horácké aréně

Už za týden budeme v komunálních volbách rozhodovat o složení jihlavského zastupitelstva v dalším čtyřletém období. O budoucím směřování krajského města mluvila v předvolební debatě, jež pořádal Institut pro politiku a společnost, pětice kandidátů na primátora či primátorku Jihlavy. K veřejnosti promluvil Radek Hošek (STAN), Karolína Koubová (PiFo - Piráti + Fórum Jihlava), Radek Popelka (ANO 2011), Petr Ryška (ODS + KDU – ČSL) a Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09 + Zelení + nezávislí kandidáti).

Hodnocení dosluhujícího zastupitelstva

Na začátku debaty měli všichni lídři politických uskupení vyjmenovat tři věci, které se dosluhujícímu zastupitelstvu povedly a naopak. První diskutující Radek Hošek zmínil třeba to, že se podařilo oživit centrum města. Naopak mu chybí otevřená komunikace radnice vůči veřejnosti. Jihlavu vnímá jako špinavé město, které není bezpečné. Karolína Koubová za největší úspěch považuje ukončení vodohospodářského sporu. Na rozdíl od Hoška si pochvaluje to, jaký Jihlava udělala pokrok, co se týče komunikace – zmínila facebookový profil, Youtube či Instagram města. Podle současné primátorky Jihlavy Koubové lze určitě lépe zapracovat na úklidu ve městě. Velký potenciál vidí i v rozpracované budově Modety, kterou se zatím nepodařilo dotáhnout do nějakého konce.

Komunální volby se budou konat již příští víkend, tedy v pátek 23. září a v sobotu 24. září. Voliči v krajské Jihlavě budou vybírat ze dvanácti kandidujících politických uskupení. 

„Jezuitská kolej, co šikanuje investory.“

Opoziční zastupitel Radek Popelka pochválil pouze jediné – že se koalici podařilo celé čtyři roky udržet. Jednu věc, co se povedla, nakonec přece jen našel – komunikace města navenek, budování jakéhosi PR města. „Nepovedl se program Housing first, rozhodně se nepovedl Útvar městského architekta – dobrý nápad, ale naprosto špatné vedení. Stala se z něj jakási jezuitská kolej, která šikanuje investory. Velké otazníky stojí i nad Bránou Jihlavy. Opět je to dobrý nápad, ale management velmi pokulhává,“ vyjádřil se v prvním bodě debaty za opozici Radek Popelka.

Zhruba dvě hodiny trvala dnešní debata veřejnosti s vedením města, která se týkala výstavby Horácké multifukční arény (HMA). Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9...

Petr Ryška kladně hodnotil dokončení některých dopravních staveb – sjezd na ulici Romana Havelky či sjezd na Pávově. Vyjmenoval i právě probíhající obnovu domu na Masarykově náměstí, kde město získalo dotaci z norských fondů. „Náměstí se určitě oživilo, i když zároveň náměstí je něco, co se trochu nepovedlo, protože lidé se tam necítí úplně komfortně. Jsou tam určité problémy, které se musí řešit. Dále jsme nedokázali plně využít všechny analýzy a studie k projektům, které byly udělány,“ zhodnotil uplynulé čtyři roky Petr Ryška. Vít Zeman zmínil to, že Jihlava se během čtyř let stala v mnoha oblastech plánování a rozvoje města jakýmsi lídrem mezi městy ČR i mezi městy Evropy. Podle lídra koalice ŽiJ se nepovedla prezentace právě těchto úspěchů.

Rozpočet a plánované investice

Hošek vyjádřil radost z toho, že Jihlava nyní hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. „Chceme trvat na třech základních investicích. První je revitalizace náměstí, o které se tu mluví deset dvanáct let. Druhou důležitou investicí s obrovským přínosem do budoucna je dopravní terminál. A samozřejmě do třetice investice, která teď rezonuje společností – výstavba multifunkční Horácké arény. Zde je třeba si říct na rovinu, jestli je třeba se dál zadlužovat. Je to pro mě velké riziko,“ vyjádřil se k investicím Radek Hošek.

Koubová kromě Centrálního dopravního terminálu, coby jednu z hlavních investic, zmiňuje i s tím související vysokorychlostní trať, která se připravuje. „Pokračuje se i v revitalizaci náměstí, kde to trvá, protože jsme dlouho neměli přístup k vodohospodářskému majetku. Z drobnějších investic je to třeba sportovní infrastruktura, která je zastaralá. Opravy potřebuje i řada historických budou v centru,“ přiblížila další plány Karolína Koubová.

Podle Popelky je Jihlava dlouhodobě podfinancovaná. „Jihlava zkrátka na všechny služby – MHD, školy – nemá peníze,“ řekl lídr kandidátky ANO, podle něhož je zásadní navýšit příjmy. Jmenuje třeba investice do energetiky. Lídr koalice ODS a KDU-ČSL Ryška považuje za zásadní to, že město má vytvořený investiční výhled. Zmínil i důležité opravy mostů a křižovatek, se kterými je třeba počítat.

Debaty lídrů, která se konala ve čtvrtek 15. září v jihlavském DKO, se zúčastnila Karolína Koubová (PiFo - Piráti + Fórum Jihlava), Radek Hošek (STAN), Radek Popelka (ANO 2011), Petr Ryška (ODS + KDU – ČSL) a Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09 + Zelení + nezávislí kandidáti). 

„Jihlava by se měla hodně ukázat v takzvané vitríně města, což může být Masarykovo náměstí i již zmíněný dům na Masarykově náměstí 21. Je třeba hodně zabrat v oblasti spolupráce s investory. V tom máme asi největší dluh,“ myslí si lídr koalice ŽiJ Vít Zeman.

Zeleň, čistota a bezpečnost v Jihlavě

Ten si vzal jako první slovo u dalšího bloku, kde se nejprve vyjadřoval k zeleni. Podle něj je Jihlava velmi zelené město. Zmínil i novinku – umisťování stromů po městě do speciálního substrátu. „Třeba i takzvaný pokojíček na náměstí je způsob, jak v budoucnu do centra města navrátit stromy,“ podotknul Zeman. Pro čistější město navrhuje přidat do ulic více košů a také nádoby na separovaný odpad. Apeloval i na to, aby městská policie pokutovala obyvatele za vytváření nepořádku.

Centrum Jihlavy krášlí nový parčík s pěti stromy. V rámci revitalizace náměstí vzniknou ještě dva

Lidem v Jihlavě od dneška oficiálně slouží parčík, který je první částí plánové revitalizace. Masarykova náměstí. Za 3,4 milionu korun vznikl tzv. "pokojíček" mající rozlohu asi 400 čtverečních metrů. Vysazeno je zde pět rychle rostoucích jerlínů...

Ryška není spokojený s čistotou města. Podle něj by pomohla lepší organizace a kontrola městských společností, které mají úklid v Jihlavě na starosti. „V centru města by bylo potřeba posílit práci městské policie. Uvolnit víc strážníků by mohla pomoci i nová koncepce parkování, na které teď pracujeme. Kontrolu řidičů, jak parkují, za ně bude dělat auto tak, jak se do děje ve větších městech,“ vyjádřil se k bezpečnosti v Jihlavě Petr Ryška.

Radek Popelka se také vyjádřil k čistotě krajské Jihlavy s tím, že kolem kontejnerů není pokaždé pořádek. „Nepořádek vytváříme my, jako občané města. Takže když si každý sebere to, co mu upadne, tak ten odpad taky nebude vznikat. Pojďme se na to podívat tak, že je to náš společný nepořádek, který za nás město nemusí uklízet,“ apeloval hlavně na veřejnost Popelka.

Prostor na vyjádření dostala také jednička na kandidátce PiFo Koubová. „Oblast zeleně i čistoty města je podfinancovaná. Když je krize, tak se v těchto oblastech škrtá. Souhlasím i s panem Ryškou, že dvě společnosti se někdy mezi sebou nedokážou domluvit. Je to taková Hlava XXII. To jsou ale technické věci, co občany nemusí zajímat. Je zajímá hlavně to, jestli je v Jihlavě uklizeno. Tam je to pak otázka toho, jak často má město uklízet? Jak moc se má starat?“ zamyslela se Karolína Koubová. K bezpečnosti uvedla, s odkazem na statistiky, že Jihlava je město bezpečné. Jiná věc je, podle ní, subjektivní pocit bezpečí.

Lidé si stěžují na ženu, co v centru Jihlavy močí na lavičky. Opakovaně končí na záchytce, říká strážník

Na jihlavských facebookových skupinách se řeší nejrůznější témata. Jedním z nich je třeba i lokalita Masarykova náměstí, kde v posledních dnech tráví dny žena bez domova, jež podle jedné z uživatelek Facebooku močí na lavičky. Ty jsou pak...

S Koubovou nesouhlasí lídr STAN Radek Hošek. Podle něj Jihlava není bezpečná ani komfortní. „Můj syn před 6 lety měl osobní útok od nepřizpůsobivých občanů. Podle mě ta bezpečnost nefunguje. Změnit by se mělo to, že městská policie by se měla zpátky vrátit k tomu, k čemu byla založená. Strážníci by měli vylézt z aut, vyjít do ulic a kontrolovat i to, co zmínil pan Zeman. Pokutovat případné vyhazování odpadků mimo určené nádoby,“ řekl Radek Hošek.

Reakce na podněty od občanů

Lídři během debaty dostali i otázku, jež se týkala komunikace mezi radnicí a občany, kteří jsou s něčím nespokojení. Ryška v této souvislosti zmínil dvojici pracovně nazvanou Pat a Mat, která řeší opravy komunikací. „Podle mě reagují velice dobře,“ řekl lídr ODS a KDU-ČSL. Podle něj se tato komunikace zlepšila. S tím souhlasí i Koubová, která zmínila takzvané hlášení závad v Jihlavě. „To jde přímo konkrétnímu úředníkovi, který to má na starosti. Používá to hlavně městská policie, ať jde třeba o černé skládky,“ zmínila Koubová a připomněla také takzvané virtuální kavárny, jež se, podle ní, povedly. Popelka přišel s myšlenkou umístit osadní výbory do vnitřního města. „Lidé se bojí jít na úřad, někteří se bojí i toho on-line prostředí. Šlo by o takzvané místní výbory. Jde o to dostat město blíž lidem,“ řekl kandidát na primátora Popelka.

Plné koše ve městě a přístup do Aventinu

Prostor na otázky dostali také přítomní diváci debaty, zaznělo třeba téma plných košů po Jihlavě, jmenovitě v lokalitě ulice Vrchlického. „Z mého pohledu je třeba hlavně navýšit financování. Za mě by také mělo být košů víc,“ zmínila Koubová.

Další z diváků měl na lídry dotaz ohledně parků v Jihlavě, ty jsou podle něj neudržované. „Stav parků opravdu není dobrý. Nejen, že si tam lidé nemůžou udělat piknik, ale ani cestičky nejsou v udržovaném stavu. S revitalizací parků se počítalo včetně s prostranstvím u hlavního nádraží. Určitě se s tím i nadále počítá, i s využitím individuálních dotací v nejbližších pěti šesti letech,“ zodpověděl Petr Ryška.

Lídři stran odpovídali také na otázku týkající se přístupu do obchodního centra Aventin na Pelhřimovské ulici a také ohledně Horácké arény s tím, že by peníze investované do jedné haly mohly být použity na řadu jiných menších projektů.

V závěru debaty dostali všichni lídři prostor na to, aby promluvili ke svým potenciálním voličům.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut pro politiku a společnost

Štítky debata, diskuze, lídr, kadidát, volby, zastupotelstvo, primátor, primátorka, Jihlava, Radek Popelka, Radek Hošek, Petr Ryška, KDU-ČSL, čistota, Karolína Koubová, investice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kandidáti na primátora Jihlavy debatovali o čistotě, bezpečnosti i Horácké aréně | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.