Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: K urnám chce jít méně než polovina odsouzených na Vysočině. Vězni budou volit v pátek

Zájem účastnit se letošních sněmovních voleb má méně než polovina odsouzených ve věznicích v Rapoticích na Třebíčsku a ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, řekli mluvčí věznic. Vězni budou volit v pátek. Volby jsou vyhlášené na 8. a 9. října.

V mužské věznici v Rapoticích je nyní 675 vězňů, volit by mohlo 641 z nich, ostatní nejsou občany České republiky. Zájem volit zatím projevilo 327 odsouzených, k volbám před čtyřmi lety se jich přihlásilo 495, řekl mluvčí věznice Roman Čech.

Volební komisi ve věznici zřizuje Lesní Jakubov, na jehož území věznice v bývalém vojenském prostoru částečně leží. Jejím členem je podle Čecha i pracovník správního oddělení věznice. „Buďto to (volby) bývá na jednom místě a přivedou se odsouzení nebo se jde přímo na oddíly," řekl Roman Čech.

Volby se budou konat i v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde je 703 odsouzených, 644 z nich může volit. K volbám se podle mluvčí věznice Jany Rajdlové přihlásilo 214 žen. „Ostatní ženy, které vyslovily zájem se voleb zúčastnit, si svůj zájem rozmyslely a některé nebyly volební komisí k volbám připuštěny z důvodu neplatného průkazu totožnosti," uvedla Jana Rajdlová.

V obou věznicích vyhrálo ANO 

Před čtyřmi lety, kdy bylo ve věznici 811 oprávněných voliček bylo přihlášených 394. Skutečně volit pak přišlo 275 žen.

Volby budou podle Rajdlové provázet protiepidemická opatření, jako je například zakrytí dýchacích cest. „Jinak proběhnou volby standardním způsobem, stejně jako v minulých letech budou odsouzené ženy volit v návštěvní místnosti věznice za účasti okrskové volební komise. Před hlasováním musí prokázat předepsaným způsobem svoji totožnost a svůj hlas vloží do přenosné volební schránky za současného zachování zásady tajnosti hlasování," uvedla mluvčí věznice.

Ve Světlé nad Sázavou, kde bylo před čtyřmi lety ve voličském seznamu takřka 6 tisíc lidí, zvítězilo ve volbách hnutí ANO ziskem 34,2 procenta hlasů. V Lesním Jakubově s asi stovkou stálých obyvatel bylo díky věznici ve voličském seznamu asi 500 jmen, volby zde také vyhrálo hnutí ANO ziskem 22,73 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky volby, sněmovna, věznice, Vysočina, Kraj Vysočina, Světlá nad Sázavou, Rapotice, Roman Čech, okres Havlíčkův Brod, okres Třebíč, volební komise, ANO 2011, Lesní Jakubov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: K urnám chce jít méně než polovina odsouzených na Vysočině. Vězni budou volit v pátek | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.