Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

PŘEHLED: Většina stran na Vysočině už představila kandidáty do sněmovních voleb

Většina politických subjektů, které jsou dnes zastoupené v Poslanecké sněmovně, už na Vysočině zveřejnila jména kandidátů do podzimních sněmovních voleb. Zatím je neoznámila SPD, u které ještě sestavení kandidátní listiny neskončilo. Na krajské sněmy čeká také nově vzniklá Přísaha, které průzkumy dávají šanci na zisk poslaneckých mandátů. Obě strany chtějí kandidáty představit do poloviny července.

Jedničkou navrhované kandidátní listiny hnutí ANO je na Vysočině krajský zastupitel a bývalý náměstek hejtmana Martin Kukla. „Jména kandidátů vzešla z členské základny a následně byla krajským sněmem schválená do stávající podoby. Na kandidátce máme známé komunální politiky, za kterými je vidět práce v našem regionu. Věřím, že tak jak byla navržena, bude schválena," řekl Martin Kukla. Kandidátní listinu ještě musí schválit výbor hnutí. Společně s Kuklou budou kandidovat také jihlavský a krajský zastupitel a lékař Zdeněk Faltus nebo žďárská místostarostka Ludmila Řezníčková.

Sociální demokraty znovu povede do voleb lékař, bývalý hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek, který se letos po letech spolupráce s ČSSD stal jejím členem a také místopředsedou. Dvojkou kandidátní listiny bude novoměstský starosta Michal Šmarda, který se neúspěšně ucházel také o pozici senátora.

Koalici SPOLU, tvořenou občanskými demokraty, lidovci a TOP 09, povede lékař a poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL. ODS má v čele kandidátky advokátku Evu Decroix, která je na druhém místě, a Zbyňka Stejskala, který je čtyřkou kandidátní listiny. První za TOP 09 je starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová, která je na pátém místě. Třetí místo patří lékařce Romaně Bělohlávkové, která je bez politické příslušnosti. Je zároveň místostarostkou Žďáru nad Sázavou.

Čeká se na SPD a Přísahu 

KSČM zvolila do čela kandidátky Josefa Zahradníčka, který byl poslancem v letech 2013 až 2017. Čtyřiašedesátiletý politik začínal jako předseda místního národního výboru a byl starostou Studence na Třebíčsku. Je také krajským zastupitelem.

Lídrem koalice Pirátů a hnutí STAN je šestačtyřicetiletý ekolog a farmář Milan Daďourek z Pirátské strany, dvojkou je náměstek hejtmana Vysočiny a bývalý starosta Pacova Lukáš Vlček z hnutí STAN.

SPD, která má na Vysočině poslance Radka Kotena, zatím kandidáty nezveřejnila. „Proces schvalování kandidátek je v poslední fázi. Na Vysočině máme podklady odevzdány k finalizaci. Do 15. července budou jména kandidátů zveřejněna," uvedl na Radek Koten, který je zároveň místopředsedou SPD na Vysočině. Na krajské sněmy čeká také nově vzniklá Přísaha, které průzkumy dávají šanci na zisk poslaneckých mandátů. 

V roce 2017 vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny na Vysočině hnutí ANO s 28,63 procenta hlasů. Druzí skončili Piráti, jimž voliči přidělili 9,92 procenta, ODS na třetím místě získalo 9,89 procenta hlasů. Voleb se na Vysočině zúčastnilo 64,03 procenta voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, sněmovna, Vysočina, politika, lídr, Kraj Vysočina, kandidátní listina, Svoboda a přímá demokracie, Martin Kukla, Poslanecká sněmovna ČR, zastupitel kraje, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Většina stran na Vysočině už představila kandidáty do sněmovních voleb | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.