Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2020: Křížkovat, nebo kroužkovat? Na co nezapomenout ve volební místnosti?

Již v pátek 2. října se přesně ve 14 hodin opět otevřou volební místnosti, abychom mohli vybrat krajské zastupitele na další čtyřleté období. O přízeň voličů na Vysočině se uchází celkem 16 politických uskupení. Do letošních krajských voleb jde v našem kraji celkem 641 kandidátů.

Kromě krajských voleb se tento pátek a sobotu konají i doplňující volby do třetiny Senátu. Na Vysočině jde o dva obvody - konkrétně Žďár nad Sázavou a Pelhřimov. Tyto senátní volby jsou dvoukolové, tudíž pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, pak se bude konat druhé kolo senátních voleb v termínu 9. a 10. října. Voliči se budou rozhodovat už jen ze dvou nejúspěšnějších kandidátů z prvního kola.

Volební místnosti se otevřou v pátek 2. října úderem 14. hodiny, ve 22:00 se uzavřou.

sobotu 3. října mohou přijít lidé volit od 8:00 do 14:00, poté se místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů.

Jak správně volit?

Volební právo má v naší zemi každý občan ČR, který v druhý den voleb dosáhl nejméně 18 let. Volební lístky, které by už každý občan měl mít ve své schránce, jsou barevně odlišné. Ty do krajských voleb jsou šedé, do Senátu mají barvu žlutou. Stejně barevně odlišené jsou také úřední hlasovací obálky. Důležité je, aby volič do úřední obálky vložil pouze jeden hlasovací lístek. V opačném případě je hlas voliče neplatný.

K volbám si každý volič musí donést platný průkaz totožnosti – buď občanský průkaz nebo cestovní pas. Kromě dokladu je letos důležité nezapomenout i na roušku nebo jinou ochranu dýchacích cest. Z hygienických důvodů si voliči mohou donést také vlastní propisku.

Voliči mohou využít i takzvaný voličský průkaz. Jeho prostřednictvím mohou lidé volit v kterékoliv volební místnosti v Kraji Vysočina.

Po kontrole a zapsání volební komisí dostane volič úřední obálku s razítkem. Poté se voliči odeberou za plentu, kde vyberou volební lístek jedné vybrané politické strany, kterou chtějí podpořit. Lístek vloží do úřední obálky a vhodí jej do volební urny. Pokud lidé zapomenou doma své volební lístky, pak o ně mohou požádat přímo ve volební místnosti.

FOTO: Státní vlajka, baterka, letos i dezinfekce a roušky. Přípravy na krajské volby vrcholí

Během dnešního dopoledne v tělocvičně jihlavského magistrátu vrcholily přípravy na krajské volby, které proběhnou již tento pátek a sobotu, tedy 2. a 3. října. V tomto roce kvůli koronavirové epidemii vyžadují ještě důkladnější přípravu.

Křížkovat, nebo kroužkovat?

Na volebním lístku vybrané politické strany si lidé mohou vybrat maximálně čtyři kandidáty, kteří se v případě krajských voleb zakroužkují. Tímto způsobem volič udělí preferenční hlas. Druhou možností je vhodit do urny pouze hlasovací lístek bez zakroužkování kandidátů, v tomto případě pak budou kandidáti zvoleni v pořadí, jak jsou uvedeni na kandidátní listině.

Kraj Vysočina má dohromady 1137 volebních okrsků, z toho samotná Jihlava jich má 58.

Ne všichni voliči se dostanou do volební místnosti. To se týká třeba těch voličů, kteří jsou v nařízené karanténě v souvislosti s onemocněním covid-19. Tito lidé mohli volit ve středu 30. září takzvaně drive-in, tedy z auta. Této možnosti na Vysočině využilo 259 lidí, nejvíce jich bylo na Pelhřimovsku.

Dnešní den byl vyhrazený pro voliče s nařízenou karanténou nebo izolací v souvislosti s onemocněním covid-19. Tito lidé mohli takzvanou drive-in metodou vybírat své krajské zastupitele, případně se zapojili také do senátních voleb ve volebních...

Během pátku bude možné volit i do přenosné urny u speciální volební komise. Hlasování zajišťuje krajský úřad společně s armádou. Je určené lidem, kteří nemohli využít středeční volby přímo z auta na speciálních stanovištích. Požádat o volby do přenosné schránky mohou na krajském úřadu do dnešních 20:00. Podle informací z dnešního odpoledne tuto možnost v našem kraji využilo asi 30 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraj, Senát, 2020, hlasování, volební místnost, Kraj Vysočina, krajské volby, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu ČR, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Křížkovat, nebo kroužkovat? Na co nezapomenout ve volební místnosti? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.