Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Státní vlajka, baterka, letos i dezinfekce a roušky. Přípravy na krajské volby vrcholí

Během dnešního dopoledne v tělocvičně jihlavského magistrátu vrcholily přípravy na krajské volby, které proběhnou již tento pátek a sobotu, tedy 2. a 3. října. V tomto roce kvůli koronavirové epidemii vyžadují ještě důkladnější přípravu.

Jihlavská radnice zajišťuje průběh voleb v 58 volebních okrscích. Pracovníci magistrátu musí do pátku 2. října rozvést do volebních místností ve všech okrscích věci, které jsou povinné – například státní vlajku, znak, označení místnosti, náhradní lístky nebo obálky. V letošním roce musí magistrát navíc zajistit také dostatečnou zásobu roušek a dezinfekce.

„Úřad volebním komisím zajišťuje i věci, které nejsou povinné, ale které si vyžádala zkušenost z minulých let. Nechybí tak třeba svítilna a baterky pro případ výpadku proudu, pytle na odpad, toaletní papír, kancelářské potřeby, provázky a další drobnosti,“ popsala Alena Holubová, koordinátorka příprav zajišťovaných jihlavským magistrátem. Doplnila, že v tomto roce musí členové volební komise zajistit třeba i průběžnou dezinfekci psacích potřeb za plentou. Případně si voliči mohou donést vlastní propisku.

Karanténní volby již proběhly

Příprava materiálů probíhá v tělocvičně ZŠ Křížová na Hluboké ulici, kde se potřeby shromažďují na hromádky. „Ty si v pátek rozeberou zástupci volebních komisí a odnesou do volebních místností, ve kterých již budou plenty a urny. Po celou dobu voleb jsou na magistrátu osoby, které jsou připraveny do volebních místností obratem dodat chybějící věci jako náhradní volební lístky nebo třeba vlajku,“ dodal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Volby budou probíhat v pátek 2. října, a to od 14 do 22 hodin, a v sobotu 3. října od 8 do 14 hodin. Poté začne sčítání hlasů. Již dnes z auta – takzvaně drive-in - volili lidé, kteří mají nařízenou karanténu v souvislosti s nemocí covid-19. V Kraji Vysočina této možnosti využilo 259 voličů.

Dnešní den byl vyhrazený pro voliče s nařízenou karanténou nebo izolací v souvislosti s onemocněním covid-19. Tito lidé mohli takzvanou drive-in metodou vybírat své krajské zastupitele, případně se zapojili také do senátních voleb ve volebních...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky volby, kraj, příprava, 2020, komise, dezinfekce, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Státní vlajka, baterka, letos i dezinfekce a roušky. Přípravy na krajské volby vrcholí | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.