Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přípravy na krajské volby začaly, lidé v karanténě budou volit z auta. Kde všude na Vysočině?

Dnešním dnem začala distribuce hlasovacích lístků do letošních krajských voleb, které v celé ČR proběhnou 2. – 3. října. Lidé by je ve schránkách měli mít nejpozději 29. září do 16:00.

Ve čtvrtek 10. září v jihlavském Domě kultury a odborů se uskutečnilo první zasedání a školení členů okrskových volebních komisí. I na něm bylo zcela zřetelné, že letošní volby budou výrazně ovlivněny koronavirem. Všichni členové komisí i školitelé pracovali v rouškách. „Školení kladlo důraz také na to, že každá volební místnost musí být vybavena nejenom tradiční zástěnou, volební urnou a vzory všech hlasovacích lístků, ale součástí všech musí být také dezinfekce, ochranné rukavice nebo zásoba roušek pro případné zapomnětlivce,“ informuje mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Distribuce ochranných prostředků z vládních zásob do obcí už na Jihlavsku probíhá. „Do volebních místností bude platit zákaz vstupu bez roušky. Pokud by někdo nařízení porušil, bude muset proběhnout dezinfekce místnosti a její důkladné vyvětrání, než do ní budou vpuštěni další voliči,“ uvedl mluvčí Radovan Daněk, který bude také členem jedné z okrskových volebních komisí v Jihlavě. Podle jeho informací budou muset členové volebních komisí s občanskými průkazy voličů, s obálkami i s hlasovacími lístky manipulovat v rukavicích. 

Letos přibyli i studenti 

Distribuce hlasovacích lístků do obcí bude probíhat tento týden, od příštího týdne začne distribuce do domácností. Každý volič by je měl mít nejpozději tři dny před volbami ve své poštovní schránce.

Drive-in hlasování na Vysočině
Jihlava 30.9.2020 7:00 – 15:00 P+R parkoviště, Žižkova ulice

Havlíčkův Brod 30.9.2020 7:00 – 15:00 parkovací plocha u koupaliště, Chotěbořská ulice

Pelhřimov 30.9.2020 7:00 – 15:00 parkovací plocha u zimního stadionu, vjezd z Křemešnické ulice

Třebíč 30.9.2020 7:00 – 15:00 parkoviště u tělocvičny Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Otmarova ulice

Žďár nad Sázavou, u rychlobruslařského oválu, Jungmannova ulice

Členy okrskových volebních komisí delegují podle zákona volební strany, ze strany starších občanů byl tentokrát zájem menší, ale přibyli studenti, neboť je o brigády nyní nouze. Zatím jsou všechny okrsky na Jihlavsku dostatečně obsazeny. „Setkáváme se nyní ale s tím, že někteří starší členové volebních komisí své členství kvůli obavám z koronaviru odvolávají. Většinou za sebe ale sami najdou náhradu například z řad příbuzných,“ říká Alena Holubová z jihlavského magistrátu, která má přípravu voleb na Jihlavsku na starosti.

Podle ní jsou v záloze připraveni ještě zaměstnanci úřadu, kteří by v případě poklesu členů pod minimální počet museli chybějící nebo nemocné členy zastoupit. 

Lákavější odměny 

„Podle nového zákona je minimum pět členů v jedné komisi. Náhradníky by musela v případě poklesu tohoto čísla jmenovat primátorka, ať už jako zapisovatele nebo člena komise,“ upřesnil Radovan Daněk. Podle jeho slov nezůstávají komise neobsazeny a jsou v nich často mladší příbuzní tradičních členů také kvůli tomu, že na mnoha místech bývá komise dobrou partou přátel, která se u voleb tradičně ráda potkává. 

Lákadlem jsou letos možná také odměny za volby. Ty byly vzhledem ke stávající virové situaci ještě o 500 korun navýšeny. „Člen okrskové volební komise si tak na odměně za účast u krajských voleb 2.–3. října může přivydělat až 2 300 korun. Nesmí však u voleb chybět déle než 2 hodiny, musí se podílet na přípravě i úklidu volební místnosti i na sčítání hlasů a musí také absolvovat potřebná školení,“ doplnil Radovan Daněk.

Jste v karanténě? Pak můžete volit z auta

Letošní krajské volby se do historie zapíšou několika unikáty. Vedle běžného hlasování ve volebních místnostech bude mimo jiné umožněno i tzv. drive-in hlasování voličům s nařízenou karanténou z důvodu onemocnění covid-19.

Podle ředitele Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeňka Kadlece jsou v okresních městech ve spolupráci s tamními městskými úřady vytipovány lokality, kde bude umožněno ve středu 30. září 2020 od 7 do 15 hodin hlasovat přímo z vozidla. Přesné lokace budou v zákonném termínu nejpozději 10 dní před termínem voleb zveřejněny webu Kraje Vysočina.

Zároveň je vše připraveno i na hlasování v pobytových zařízeních, která by případně musela být uzavřena. Sem krajský úřad vyšle speciální komisi, hlasovat bude možné 1. případně i 2. října 2020. Pravidla všech variant upravuje Zákon č. 350/2020 Sb.

Po celou dobu v autě 

Místa ve všech pěti okresních městech – v Havlíčkově Brodě, v Jihlavě, v Pelhřimově, v Třebíči a ve Žďáře nad Sázavou už má namapována armáda, která byla pověřena logistikou a zajištěním bezproblémového průběhu nového způsobu voleb, v jejich režii je veškerá technika pro volební komise.

„Volič přijede na hlasovací místo dle místa svého trvalého pobytu (např. pokud má trvalý pobyt v obci v okresu Havlíčkův Brod, může hlasovat pouze na stanovišti v Havlíčkově Brodě), na jiném stanovišti mu nebude hlasování umožněno. Volič neopouští automobil, po celou dobu je v něm a řídí se pokyny komise pro hlasování,“ doplnila za krajský úřad jeho mluvčí Jitka Svatošová.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky volby, kraj, 2020, příprava, drive-in, karanténa, koronavirus, covid-19, krajské volby, Kraj Vysočina, Česko, Havlíčkův Brod, okres Jihlava, Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na krajské volby začaly, lidé v karanténě budou volit z auta. Kde všude na Vysočině? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.