Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Neskutečné! Martina Sáblíková překonala svůj týden starý světový rekord a ovládla Světový pohár

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ve finále Světového poháru v Salt Lake City opět zlepšila světový rekord v závodu na 3000 metrů a podvanácté v kariéře ovládla seriál dlouhých tratí. Trojnásobná olympijská vítězka překonala výkonem 3:52,027 o více než sekundu svůj čas z minulého týdne z Calgary, kde se stala mistryní světa ve víceboji.

Jednatřicetiletá Sáblíková měla před závěrečným závodem v čele Světového poháru náskok jen 11 bodů na druhou Natalii Voroninovou z Ruska. V Salt Lake City byla ale největší soupeřkou české reprezentantky Nizozemka Esmee Visserová.

Zlatá medailistka z olympiády v Pchjongčchangu na trati 5000 metrů dokázala ve čtvrté rozjížďce zajet výborný čas 3:54,023 a sebrala Sáblíkové traťový rekord. O deset minut později už ho měla zpět rodačka z Nového Města na Moravě, která podala opět skvělý výkon a Visserovou porazila o 1,99 sekundy.

Hned osm z dvanácti rychlobruslařek, které se v závodě představily, si vytvořilo v dějišti olympijských her 2002 nové osobní rekordy. Třetí místo za Sáblíkovou a Visserovou obsadila Voroninová, která v konečném hodnocení seriálu klesla na bronzovou pozici. Finále SP bylo dvojnásobně bodované a na druhé místo se z pátého posunula Visserová.

Sáblíková v USA zakončila zřejmě životní dva měsíce. V lednu nejprve získala stříbro na mistrovství Evropy ve víceboji v Collalbu, před měsícem se v Inzellu stala světovou šampionkou na tratích 3000 a 5000 metrů a před týdnem v Calgary ovládla mistrovství světa ve víceboji. V Kanadě, kde získala jubilejní dvacáté zlato z MS, zároveň vytvořila světové rekordy na obou dlouhých tratích. 

Foto Facebook / Martina Sáblíková | Zdroj ČTK

Štítky Martina Sáblíková, rychlobruslení, světový pohár, rekord, atletický víceboj, Salt Lake City, Calgary, Zimní olympijské hry 2018, Rusko, olympijské hry, USA

Neskutečné! Martina Sáblíková překonala svůj týden starý světový rekord a ovládla Světový pohár | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.