Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rally Dakar letos začala pro Prokopa hrůzostrašně. Nakonec slaví rekordní páté místo

Rekordní páté místo v letošní Rally Dakar zajel Martin Prokop z Jihlavy. Jedná se nejen o maximum jezdce, ale také o historicky nejlepší výsledek českého závodníka v kategorii automobilů.

Závod pro jezdce z Jihlavy přitom nezačal vůbec dobře, výsledky prologu znamenaly, že bude na trať vyrážet na čele kategorie aut. „Udělali jsme dva defetky na prvních sto kilometrech. Pak jsme museli jet tři sta kilometrů do cíle fakt pomaličku. Nechali jsme tam hrozného času, ale taky jsme tam mohli nechat celý závod. Kdybychom prorazili ještě jedno kolo, byl by konec,“ hodnotil Martin Prokop po úvodní etapě.

Začínal tak na 35. místě a málokdo by si v tu chvíli pomyslel, že se nakonec bude jihlavský jezdec radovat ze svého nejlepšího výsledku. Tím spíš, že umístění znamenalo start do další etapy z hloubi startovního pole a předjíždění soupeřů nebylo vždy snadné. „Chytli jsme se vláčku čtyř Francouzů a bylo to jak D1 v pátek z Prahy na Brno. Všichni v levým a nazdar, úplná arogance,“ řekl jezdec po druhé etapě.

Výsledky Martina Prokopa na Rally Dakar

2016 - 14. místo
2017 - 11. místo
2018 - 7. místo
2019 - 6. místo
2020 - 12. místo
2021 - 9. místo
2022 - 25. místo
2023 - 6. místo
2024 - 5. místo

Zdroj: dakar.com

Přesto zajížděl časy na hranici desátého místa, posouval se den po dni průběžným pořadím a po maratonské etapě 48h Chrono poskočil na sedmé místo. Pak se dostal až na šesté, ale následně spadl na osmé. Potom se vrátil se na sedmé. Pořád by to byl skvělý výsledek, ale v předposlední etapě se děly věci.

Nejdříve zastavil s ulomeným zavěšením kola legendární Sébastien Loeb, který naháněl vedoucího Carlose Sainze a zdálo se, že končí. Nakonec se ztrátou téměř hodiny a půl dojel, problémy naopak zpomalili Francouze Mathiea Serradoriho a Brazilce Lucas Moraese. Prokop jel hlavou, a přestože měl také problémy, posunul se v průběžném pořadí na páté místo.

Krize na dohled cílové pásky

To už v závěrečném dni udržel, i když měl i štěstí. „Hodili jsme Shreka trošku na bok, hryzlo se nám to v písku a vypadalo to bledě,“ přiznal v cíli krizovou situaci, kterou posádka zažila pět kilometrů před cílem, díky zkušenostem ale pilot vše zvládl.

A mohl se začít radovat, páté místo je nejen jeho, ale i českým maximem. Prokop se jako jediný jezdec soukromého týmu dokázal prosadit mezi továrními jezdci, kteří mají podstatně jiné podmínky.

„Sice jsme poskočili o jedno místo v celkovém hodnocení oproti loňsku, ale ten výsledek má neskutečnou cenu. Konkurence, jaká tady byla, jezdci a auta, je to neskutečné. Auto bylo mnohem rychlejší, je to neskutečný skok dopředu. Páté místo je pro nás, pro soukromníky, top a myslím, že si na to budeme dlouho pamatovat,“ radoval se Martin Prokop v cíli Dakaru, který byl podle něj ze všech ročníků konaných v Saúdské Arábii ten nejtěžší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook Martina Prokopa | Zdroj Facebook Martina Prokopa

Štítky Rally Dakar, Martin Prokop, rekord, páté místo, úspěch, defekt, 48h Chrono Stage

Rally Dakar letos začala pro Prokopa hrůzostrašně. Nakonec slaví rekordní páté místo | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.