Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Martin Prokop se zaskvěl v první etapě Rallye Dakar, dokončil ji na třetím místě

Automobilový jezdec Martin Prokop zazářil třetím místem v první etapě Rallye Dakar a stejná příčka mu patří i v průběžném pořadí. Prokop v barvách týmu Benzina Orlen dnes ztratil 21 minut a 21 sekund na vítězného Násira Attíju z Kataru. 

Devětatřicetiletý Prokop, který účinkuje na sedmém Dakaru, se s novým vozem Ford Raptor probojoval při 333 km dlouhé rychlostní zkoušce mezi elitu na předposledním úseku. Využil potíží řady soupeřů a posunul se z 15. příčky na čtvrtou. V závěru ještě předstihl domácího Jásira Sajdána. Vedle Attíji zůstal před českým závodníkem už jen devítinásobný šampion WRC Francouz Sébastien Loeb. "Viděl jsem, že kluci měli nějaké problémy s navigací. Viktor (Chytka - navigátor) udělal naopak skvělou práci, neztratili jsme žádný čas s navigací. Jeli jsme čistě," uvedl Martin Prokop na sociálních sítích.

Navzdory vyrovnání svého i českého maxima z loňska Prokop netajil zklamání. "Nejede nám motor a nemáme výkon. Posádky, které jsme předstihli nebo startovaly za námi, nás předjely na maximální rychlost jako nůž máslem. Naše maximální rychlost je někde kolem 152 až 155, zatímco oni jsou v limitu 170 km/h. Nebylo v našich silách vyvinout nový motor a tohle během Dakaru nezměníme," řekl Prokop a přál si proto co nejméně navigačních chyb.

Vedle hvězd Carlose Sainze, Mattiase Ekströma či Naniho Romy měl problémy i čtrnáctinásobný šampion Stéphane Peterhansel, který v úvodu havaroval a čekal na pomoc asistenčního vozu. Attíja vede před Loebem o více než 12 minut, Prokop ztrácí dalších deset.

Výsledky Rallye Dakar - 1. etapa: Háil - Háil (514 km celkově/333 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) 3:19:57, 2. Loeb, Lurquin (Fr./Prodrive) -12:07, 3. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -21:21, ...26. Zapletal, Sýkora (ČR, SR/Ford) -1:09:45.

Průběžné pořadí: 1. N. Attíja, Baumel 3:30:53, 2. Loeb, Lurquin -12:44, 3. Prokop, Chytka -22:39, ...25. Zapletal, Sýkora -1:12:20.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook / Martin Prokop

Štítky Martin Prokop, Dakar, rallye, Rallye Dakar, Benzina, Sébastien Loeb, Katar, Česko, Toyota, Carlos Sainz Jr., Stéphane Peterhansel, Mattias Ekström

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Prokop se zaskvěl v první etapě Rallye Dakar, dokončil ji na třetím místě | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.