Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Kluci vytvořili dobrou partu a byli připravení do baráže. Věřil jsem, že uspějeme, říká jednatel jihlavské Dukly Bedřich Ščerban

Jednatel hokejistů Jihlavy Bedřich Ščerban si vychutnal návrat slavného klubu do extraligy po 12 letech, ale hned od pondělka se chystá vrhnout do další práce. Dvaapadesátiletý jihlavský odchovanec, který jako hráč získal s Duklou tři mistrovské tituly, se ji nyní pokusí ukotvit v nejvyšší soutěži. Ščerban by byl rád, aby účast v extralize nebyla epizodní jako v sezoně 2004/2005, v které se Jihlava vrátila mezi elitu po pěti letech.

„Musíme složit tým, který bude konkurenceschopný. My to máme založené na týmové práci a toho se chceme držet, protože těžko budeme patřit k týmům, které by mohly kupovat hotové hráče a utrácet velké prostředky za nákupy,“ nastínil Ščerban plány.

Podle něj mužstvo ukázalo charakter a řada hráčů si zaslouží dostat šanci i v extralize. „Půjdeme naší cestou, kterou tady razím devět sezon a dovedla nás až do extraligy z úplného dna, protože v sezoně 2007/08 stála Dukla opravdu na samém konci svého života. Od té doby se zvedá a na tom budeme pracovat dál,“ navázal.

ČTĚTE TAKÉ: Velký sen se naplnil! Jihlavská Dukla je po zápase s Karlovými Vary opět extraligová 

Počítá se setrváním talentovaného sedmnáctiletého brankáře Jakuba Škarka, který na střídavý start okusil v sezoně extraligu v dresu Sparty. „Kuba Škarek má smlouvu na příští rok. Já jsem se zavázal, že budu dbát na to, abychom z něj vychovali prvotřídního gólmana. V této chvíli, když může chytat extraligu tady, tak nevidím důvod, proč bychom ho měli pouštět. Má tu trenéra, který s ním pracuje řadu let, školu a rodinu,“ prohlásil Ščerban.

V této sezoně se jihlavští hokejisté poučili 

Jihlava se dostala do baráže i loni, ale skončila poslední se ztrátou deseti bodů na postup. Doplatila i na to, že některé opory byly v týmu zapůjčené z Karlových Varů, proti kterým pak nesměly v baráži hrát. „V době, kdy k nám šli, se zdála tato varianta velice nepravděpodobná,“ uvedl Ščerban.

„V této sezoně jsme si na to dali větší pozor a poučili jsme se, že i ta nejméně pravděpodobná věc může nastat. Tým byl složený tak, aby jeho výkonnost stoupala, kluci vytvořili dobrou partu, zůstali pohromadě a byli připravení do baráže,“ doplnil.

Dukla nepatřila mezi favority na postup do extraligy, ale Ščerban v její úspěch věřil. „Já jsem se nikdy netajil tím, že chci Duklu vrátit do extraligy. Často jsem byl za to kritizovaný a bylo mi vykládáno, že mluvím nesmysly, že to nejde, nemůžeme dát v životě do kupy finance. Já jsem tvrdohlavý, pokud za něčím jdu a věřím tomu, tak dělám všechno pro to, aby se to naplnilo,“ řekl Ščerban.

ČTĚTE TAKÉ: Po dvanácti letech opět v extralize: Horácký zimní stadion odměnil Duklu za postup ovacemi vestoje 

Jihlavu opustil jako hráč v roce 1991 po zisku posledního 12. titulu, zamířil do zahraničí a s výjimkou krátkého působení v sezoně 1996/97 se vrátil po 16 letech na konec kariéry. „Bylo mi tehdy skoro do breku, co se s Duklou stalo. V jaké byla situaci a finanční kondici. Tenkrát se na mě obrátilo několik lidí, jestli bych se nepřihlásil do výběrového řízení na jednatele a nezkusil s Duklou něco udělat,“ vzpomínal Ščerban.

Všechno má svůj čas a posloupnost 

„Já jsem tu výzvu vzal, byť jsem v průběhu let měl i lepší nabídky, tak jsem dostál svému slovu a splnil jsem to. Teď to zní trošku namyšleně, samozřejmě se to nemuselo povést, ale celých těch devět sezon jsem pracoval na tom, abych dostal Duklu zpátky nahoru,“ dodal.

Je rád, že se postupně podařilo naplnit stanovené kroky a že loňský neúspěch v baráži plány Dukly nijak nenaboural. „Všechno má svůj čas a svoji posloupnost. Já jsem na začátku říkal, že je potřeba mít mládež, zimák a finance. Ty dva body, které jsme mohli nejvíce ovlivnit, to znamená mládež a finance, ty máme celkem v pořádku. Bohužel se za těch devět let, co u toho jsem, nepodařilo pohnout se zimním stadionem,“ podotkl Ščerban.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavská radnice upraví Horácký zimní stadion, aby tam Dukla mohla hrát extraligu 

To se změní po postupu, jihlavská radnice plánuje v nejbližších měsících na Horáckém zimním stadionu uskutečnit opravy za několik milionů korun. „Mám příslib, že dají zimák dohromady tak, aby vyhověl licenčním podmínkám.  Jedinou podmínku, kterou nesplníme, je přestavět zimák tak, aby měl 3500 míst k sezení. Ale pevně věřím, že na to dostaneme výjimku, protože jsme snad už ve finální fázi plánů rekonstrukce, respektive se postupem do hry dostala znovu varianta stavby na zelené louce,“ řekl Ščerban.

Na navýšení rozpočtu pro extraligu má už dohody s partnery klubu. „Pevně věřím, že všechny přísliby, které nám sponzoři dali, naplní a můžeme počítat s navýšením rozpočtu, jak ho mám na papíře,“ dodal Ščerban.

Autoři | Foto HC Dukla Jihlava

Štítky Bedřich Ščerban, baráž, Jihlava, zimní stadion, finance, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kluci vytvořili dobrou partu a byli připravení do baráže. Věřil jsem, že uspějeme, říká jednatel jihlavské Dukly Bedřich Ščerban | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.