Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Krásné gesto fair play v dorosteneckém hokeji. Brankář Dukly Daniel Šťastný přiznal soupeřův gól

Po podzimním gestu fair play v podání fotbalisty Antonína Rosy přichází z jihlavského sportovního prostředí další podobně příjemná zpráva. Brankář staršího dorostu Dukly Jihlava Daniel Šťastný v sobotním utkání proti Karlovým Varům rozporoval rozhodnutí sudího, který neuznal regulérní branku soupeře.

Situace se odehrála v 52. minutě zápasu staršího dorostu mezi Duklou Jihlava a Energií Karlovy Vary. Domácí, ač druzí v tabulce, prohrávali v tu chvíli 0:2. Šance na zdramatizování výsledku přišla v polovině třetí třetiny, když byl vyloučen hostující hráč. Jihlavští ale početní výhodu nesehráli dobře a po chybě se do samostatného úniku dostal karlovarský Jan Bečka.

Ten si první střelou na jihlavského brankář Daniela Šťastného nepřišel, ale jeho dorážka už úspěšná byla. Za normálních okolností by to znamenalo zvýšení náskoku hostů, hlavní rozhodčí Luděk Pilný ale viděl situaci jinak. Bečkovu branku odvolal a naopak ho chtěl vyloučit na dvě minuty za domnělé sekání.  

V tu chvíli se Šťastný rozhodl konat: „Žádný faul tam nebyl, i když to tak z pohledu rozhodčího mohlo vypadat. Nevím, proč bych měl popřít regulérní gól soupeře. Také náš trenér celou situaci dobře viděl a věděl, že má gól platit,“ popisuje krásné gesto fair-play sedmnáctiletý gólman.

Navíc tušil, že o daném okamžiku věděl i kouč staršího dorostu Dukly Štěpán Moravec. „Viděl jsem, že trenér se to snaží rozhodčímu naznačit. Nakonec na mě kývnul, ať to sudímu přijedu říct sám,“ povídá Daniel Šťastný a prozrazuje, co ho k férovému jednání vedlo. 

Kromě přiznaného gólu přišla Dukla i výhodu dvacet vteřin dlouhé přesilovky pět na tři, případně pokračující klasické výhody. Důsledky rozhodnutí Daniela Šťastného ještě umocnil konečný výsledek zápasu, která Dukla nakonec prohrála s Karlovými Vary 2:3.

Celou situaci ocenil i trenér a hráči Energie. Ihned poté, co hlavní rozhodčí uznal branku, přijel k jihlavskému gólmanovi právě útočník Energie Jan Bečka. „Přijel ke mně a říkal, že je rád, že jsem to přiznal. Věděl, že mě nefauloval. Myslím, že i spoluhráči to vzali jako správnou věc a udělali by to samé,“ pokračuje Daniel Šťastný.

Že to tak skutečně bylo, potvrzuje i trenér jihlavských starších dorostenců Štěpán Moravec: „Na střídačce se nám s kolegou zdálo, že to faul nebyl. Proto jsme si zavolali Dana. Hned nám řekl, že to faul nebyl. Přiznal se, že puk neudržel a soupeř ho bez faulu dostal do branky. Šlo o regulérní gól,“ podtrhuje smysl pro fair-play kouč Dukly.

Bezprostředně po utkání se k celému okamžiku vyjádřil i trenér karlovarské Energie Václav Eišmann: „Musím říct, že gesto domácího gólmana, který nám sportovně přiznal vítězný gól, pro mě bylo mimořádným zážitkem. Chtěl bych mu za to poděkovat. Pro všechny ostatní hráče je to z výchovného pohledu hodně inspirativní gesto."

Nyní zbývá věřit, že bude platit pořekadlo o tom, jak každý dobrý skutek musí být po zásluze odměněn. „Bylo by super, kdyby se nám to někdy v play-off vrátilo. Ale hlavně musíme sami bojovat, abychom to v play-off někam dotáhli,“ uzavírá Daniel Šťastný, který se účastnil v roce 2012 druhého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy a během šestého ročníku v roce 2016 pomáhal s trénováním gólmanů a jako dozor.

Se svými spoluhráči se v právě probíhající sezoně pere o špičku tabulky. Dukla nejprve vyhrála základní část Východní skupiny a po dvou letech postoupila do lepší A-nadstavby. Tam jí ještě před posledním lednovým dvojutkáním patřilo první místo, nyní z třetí pozice ztrácí na vedoucí Pardubice jen čtyři body.

Foto www.hcdukla.cz | Zdroj www.hcdukla.cz

Štítky FK Dukla Praha, HC Energie Karlovy Vary, HC Dukla Jihlava, Antonín Rosa, trenér, hokej, FK Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krásné gesto fair play v dorosteneckém hokeji. Brankář Dukly Daniel Šťastný přiznal soupeřův gól | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.