Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Muž z Vysočiny byl podvedený při zřízení identity občana. Přišel skoro o 700 tisíc korun

Policisté z Kraje Vysočina znovu apelují na veřejnost. Tentokrát informují o dalším typu podvodu, který spočívá ve zneužití takzvané identity občana. Jak říká mluvčí policistů na Vysočině Dana Čírtková, podvodníci jsou vždy napřed, protože jde pro policii o zcela nový typ podvodu.

Popisuje konkrétní případ muže, který řešil žádost o dotaci. Chtěl si proto zřídit identitu občana. Rozhodl se pro nejjednodušší způsob založení identity, a to za pomoci identity bankovní, tedy za využití přihlašovacích údajů ke svému bankovnímu účtu. „V internetovém prohlížeči, cituji: „jsem…otevřel nějakou stránku ohledně této záležitosti“ Na této stránce s adresou www.nic.mujcezcz.com, která vypadala jako oficiální stránky (Identita občana) k takové operaci určené, vyplnil formální údaje a poté byl vyzván, aby ověřit svoji totožnost přes bankovní identitu, přihlášením do bankovního účtu. K tomu mělo sloužit okno, formulář, který mu systém nabídl,“ popisuje Dana Čírtková.

V přihlašovacím okně vyplnil své ID a heslo. Přihlášení poté potvrdil prostřednictvím mobilního telefonu a považoval vytvoření identity občana za vyřízenou. Muž ale, bohužel, nereagoval na další bezpečnostní upozornění, které bankovní systém zaslal.

Zřidili si podúčet bez jeho vědomí 

„Druhý den podvedený muž zjistil, že z jeho účtu mu odešly bez jeho vědomí tři transakce v celkové výši 300 tisíc korun na podúčet, který zřídil neznámý pachatel. Současně zjistil, že z jeho účtu byla provedena další transakce ve výši téměř 100 tisíc korun, která odešla na jiný neznámým pachatelem zřízený podúčet. Poté proběhlo nezjištěným způsobem několik dalších transakcí, které spočívaly v převodu částky téměř 290 tisíc korun,“ říká Čírtková a vyčíslila, že poškozenému vznikla škoda v celkové výši 680 tisíc korun.

Případem se nyní zabývá policie.

Co vedlo k „úspěchu“ pachatele?

Řetěz malých opomenutí a chyb:

- Volba metody zřízení identity občana cestou bankovní identity, která je ze všech čtyřech metod založení identity občana z našeho hlediska nejvíce náchylná pro zneužití pachatelem za pomoci tzv. sociálního inženýrství. Tedy je bezpečná z hlediska informačních technologií, ale snadno lze vmanipulovat vhodnou legendou poškozeného do situace, kdy nemá plnou kontrolu nad úkony, které provádí.

- Neprovedení důkladné prověření internetových stránek, kde takovou zásadní a citlivou operaci provádím (např. doména.com měla varovat).

- Nereagování na bezpečnostní upozornění, která z banky přicházela. Tyto upozornění je nutno důkladně číst, varují při operacích v bankovním účtu, které jsou rizikové. Pokud textu nerozumíte, vždy je nutné kontaktovat banku na krizovém telefonním čísle, které důrazně doporučujeme mít v telefonu stále vloženo a dobře prověřeno.

Zdroj: Policie ČR 

„V této souvislosti opětovně varujeme, aby byli lidé při zakládání identity občana velice pozorní a opatrní a využívali k tomuto kroku pouze oficiální portál občana - https://obcan.portal.gov.cz. Adresu je nutné vždy pečlivě zkontrolovat, nesmí v ní být sebemenší odchylka od uvedeného údaje,“ apeluje mluvčí policie na Vysočině.

V tomto týdnu policie informovala o dalším novém typu podvodu. Ten spočívá v telefonátu lidem s tvrzením, že se dopustili dopravního přestupku, například překročení rychlosti.

Podvodníci volají lidem s tím, že spáchali přestupek. Důvěřivý muž z Vysočiny tak přišel o 700 tisíc korun

Policisté na Vysočině informují o novém triku internetových podvodníků. Ten spočívá v telefonátu lidem s tvrzením, že se dopustili dopravního přestupku, například překročení rychlosti. Cílem takového telefonátu je nabourat se důvěřivým lidem do...

Cílem takového telefonátu je nabourat se důvěřivým lidem do jejich internetového bankovnictví, a následně je připravit třeba i o celoživotní úspory. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtech Okenka | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, identita, podvodník, poškozený, případ, policie, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Kozelský

Co je to za banku? ČS pokud se přihlašujete někde jinde tak Vám jasně napíše v GEORGI co vlastně potvrzujete, kam se přihlašujete. Pokud si potřebujete zřídit identitu občana tak tu zřizujete na stránkách své banky, nebo v její aplikaci.

Sobota, 24. srpna 2024, 15:12Odpovědět

Muž z Vysočiny byl podvedený při zřízení identity občana. Přišel skoro o 700 tisíc korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.