Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Podvodník z Vysočiny prodával falešné vstupenky i na Euro, které dnes startuje. Buďte obezřetní a případně volejte 158

Kriminalisté z Vysočiny před nedávnem informovali o podvodníkovi, který si vydělával nemalé peníze prodejem falešných vstupenek na významná sportovní utkání. V těchto dnech u čtyřiatřicetiletého muže z Pelhřimovska rozšířili obvinění, protože vyšlo najevo, že neprodával jen falešné vstupenky na již proběhlé hokejové mistrovství světa, ale i na Mistrovství Evropy ve fotbale, které startuje dnes v Německu. Podvodník poškozeným lidem způsobil škodu ve výši 2 280 000 korun.

„Již ve fázi prověřování případu měli kriminalisté důvodné podezření, že muž nabízel k prodeji nejen vstupenky na hokejové mistrovství světa, ale také vstupenky na Mistrovství Evropy ve fotbale 2024, které se hraje v Německu. Vstupenky ale nikdy neměl k dispozici. Podvedení lidé, kteří projevili zájem o koupi vstupenek na fotbalové Euro, poslali podvodníkovi na účet peníze a vstupenek se většinou nikdy nedočkali,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že někteří lidé, kteří vstupenky kupovali mimo oficiální prodeje, mohou mít zakoupené falešné vstupenky, a přitom o tom ještě nevědí.

Kriminalisté z Pelhřimova doteď ví o třiceti lidech, kterým tento muž prodat falešné vstupenky. A celková škoda, kterou způsobil, se dostala zhruba na 2,3 milionu korun. „Jak jsme již v květnu informovali v tiskové zprávě, jeden z podvedených sám od podvodníka nakoupil větší množství vstupenek na Mistrovství světla v ledním hokeji za téměř 490 tisíc korun. Tyto vstupenky pak dál rozprodával v domnění, že jsou pravé. Vstupenky od podvodníka s cílem prodávat je dál, nakupovali i další lidé,“ dodává Čírtková.

Peníze prosázel 

Policisté 15. května zahájili trestní stíhání a muž byl obviněný z podvodu. Muž se ke všemu přiznal s tím, že vydělané peníze použil pro svou potřebu v sázkové kanceláři.

„Naši kriminalisté na případu intenzívně pracovali a kontaktovali k podání vysvětlení další poškozené osoby. Při prověřování případu jsme zjistili, že poškozených lidí je mnohem více a že se podvodné jednání skutečně týká i prodeje vstupenek na fotbalové Euro, na utkání NHL a Ligy Mistrů. Proto vyšetřovatel tento týden rozšířil trestní stíhání o další skutky,“ uvedl k případu Martin Petrák, vedoucí oddělení hospodářské kriminality s tím, že jde o rozsáhlý případ zejména počtem poškozených osob, a proto bylo kriminalisty časově i procesně velmi náročné kontaktovat všechny poškozené a zadokumentovat všechny spáchané skutky.

Mistrovství světa v hokeji láká i podvodníky s falešnými vstupenkami. Policisté jednoho z nich už trestně stíhají

Čtyřiatřicetiletého muže, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na Mistrovství světa v hokeji, zadrželi ve středu 15. května pelhřimovští policisté.

Kriminalistům se podařilo do současné doby zadokumentovat celkem dvacet poškozených osob, kterým muž prodal nejméně 360 padělaných vstupenek na MS v hokeji, prodal také VIP vstupy do skyboxu na MS v hokeji, a lidem tak způsobil škodu ve výši téměř 1 330 000 korun.

Co se týče Eura, které dnes startuje, tak tam si falešnou vstupenku zakoupilo minimálně 14 lidí s tím, že scénář byl stejný – důvěřiví lidé muži poslali peníze, vstupenek se ale nikdy nedočkali. Těmto lidem podvodník prodal nejméně 80 lístků v hodnotě 290 tisíc korun. „Dalších devět vstupenek v hodnotě nejméně 68 tisíc, které ale také neměl nikdy k dispozici, prodal a zaslal zájemcům na utkání NHL a Ligy mistrů. Lidé, kteří měli koupené vstupenky na Ligu mistrů, na zápas ale neodletěli kvůli údajným problémům se zajištěním letenky. Investované peníze jim ale muž nevrátil,“ dodává Čírtková.

Obchodoval na Facebooku 

Své nekalé obchody muž „rozjel“ už v listopadu 2023, když na Messengeru, Facebooku a jiných platformách nabízel výše jmenované vstupenky. Peníze si nechal poslat na účet. Místo skutečných vstupenek, které neměl k dispozici, zasílal zájemcům padělky, které sám vyráběl. „Většina falešných vstupenek na hokejové mistrovství světa byla na zápasy, ve kterých hrála reprezentace České republiky. Padělky všech vstupenek, které prodával obviněný muž, měly stejný QR kód a čárový kód,“ popisuje Dana Čírtková.

Pokud budou mít lidé jakékoliv podezření, že si zakoupili padělky vstupenek na fotbalové Euro, mohou se s oznámením obrátit na kteroukoliv služebnu Policie ČR. „Doporučujeme, aby s sebou vzali podezřelé vstupenky a veškeré kontakty, údaje a čísla účtů, kam případně poslali platbu při jejich nákupu. Policistům i sobě tak výrazně usnadní zadokumentování případného protiprávního jednání, které je v této věci vedeno,“ vyzývá Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tembela Bohle | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, vstupenky, šampionát, sport, fotbal, Euro, MS, hokej, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník z Vysočiny prodával falešné vstupenky i na Euro, které dnes startuje. Buďte obezřetní a případně volejte 158 | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.