Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie na Vysočině o Velikonocích zastavila přes 1800 řidičů. Stalo se 25 nehod, jedna z nich byla tragická

Policisté na Vysočině se během uplynulých velikonočních svátků zapojili do rozsáhlé dopravně bezpečnostní akce. Desítky policejních hlídek kontrolovaly řidiče a zajímalo je, jestli dodržují nejvyšší povolenou rychlost, jestli netelefonují za volantem nebo jestli nejsou pod vlivem alkoholu. Během svátečních dní došlo k 25 dopravním nehodám, z toho jedna z nich byla tragická.

„Policisté dopravní, pořádkové i cizinecké policie dohlíželi na provoz nejen na dálnici D1 a na frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměřili se také na kontrolu řidičů, kteří ke svým svátečním cestám využívali silnice nižších tříd v rámci celého našeho kraje. Akce odstartovala v pátek 29. března a trvala až do pondělí 1. dubna,“ informovala novináře Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Velikonoční dopravní nehody na Vysočině si vyžádaly hmotnou škodu přesahující 3 625 000 korun.

Desítky hlídek zkontrolovaly 1 822 vozidel a při těchto kontrolách zjistili 381 dopravních přestupků. Celkem 370 jich policisté vyřešili na místě uložením pokuty, celkově za 436 tisíc korun. „Celkem 11 přestupků jsme zadokumentovali a odevzdali do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu. Jednalo se o závažné přestupky, které nebylo možné vyřešit na místě uložením pokuty,“ dodává Čírtková.

Nejvíce řidičů překračovalo nejvyšší povolenou rychlost, s tím se policie setkala u 156 řidičů, přičemž 98 případů se týkalo překročení rychlosti v obci. „Za tři vysoké překročení rychlosti jsme řidičům na místě zadrželi řidičský průkaz - tuto možnost dává policistům novela zákona o provozu na pozemních komunikacích od 1. ledna letošního roku. Pokud řidič při řízení vozidla překročí nejvyšší povolenou rychlost v obci o 40 km/h a více a mimo obec o 50 km/h a více musí počítat s tím, že mu policisté na místě zadrží řidičský průkaz a jeho přestupek se bude řešit ve správním řízení, kde mu hrozí pokuta až 25 tisíc korun, zákaz řízení na šest až osmnáct měsíců a v rámci bodového systému dostane šest trestných bodů,“ upozornila Čírtková.

Během Velikonoc na silnicích všech tříd na Vysočině stály policejní hlídky, které kontrolovaly řidiče, zda dodržují pravidla silničního provozu. Zaměřily se mimo jiné i na dodržování nejvyšší povolené rychlosti. A třem řidičům naměřily opravdu...

Opilí za volantem 

Policejní hlídky během kontrol zastavily deset řidičů, kteří byli opilí. U devíti z nich byla naměřená hladina do hodnoty jednoho promile, a řidiči jsou tak podezřelí ze spáchání dopravního přestupku. Všechny přestupky policisté zadokumentovali a odevzdají do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu. „V jednom případě byla naměřená hodnota vyšší než jedno promile, a řidič je tak podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve dvou případech jsme zjistili u řidičů, že jsou pod vlivem jiné návykové látky. Jeden řidič řídil vozidlo i přes vyslovený zákaz řízení, a je tak podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ dodává Čírtková.

Pokutu dostalo i šest řidičů, kteří za jízdy telefonovali. Šestnáct lidí, kteří cestovali ve vozidle, nebylo připoutáno, 81 řidičů vyjelo s vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu. V osmi případech nepředložili řidiči při kontrole doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Policisté o Velikonocích řešili i dopravní nehody, celkem jich bylo 25. Z toho jedna z nich byla tragická, o život při ní přišel motorkář.

Tragická nehoda na Havlíčkobrodsku. Motocyklista nepřežil střet s osobním autem

Policisté vyšetřují tragickou dopravní nehodu, ke které došlo před nedělní osmou hodinou večerní na Havlíčkobrodsku. Na silnici I/34 mezi obcemi Jitkov a Ždírec nad Doubravou se střetl osobní automobil a motocykl. Vážná dopravní nehoda si...

Jeden řidič se během vážné nehody těžce zranil. Dalších dvanáct osob se zranilo lehce.

„Další méně závažné dopravní nehody, u nichž nebylo zapotřebí provést šetření ze strany Policie České republiky a kterých bylo v našem kraji celkem 34, si vyřešili řidiči cestou sepsání euro formuláře,“ dodala Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky kontrola, hlídka, svátky, nehoda, doprava, pokuta, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině o Velikonocích zastavila přes 1800 řidičů. Stalo se 25 nehod, jedna z nich byla tragická | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.