Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Obrovský hazard. Cizinec ve Ferrari se po D1 řítil rychlostí 218 km/h, na místě přišel o řidičák

, aktualizováno 2. dubna 2024, 14:03

Během Velikonoc na silnicích všech tříd na Vysočině stály policejní hlídky, které kontrolovaly řidiče, zda dodržují pravidla silničního provozu. Zaměřily se mimo jiné i na dodržování nejvyšší povolené rychlosti. A třem řidičům naměřily opravdu vysokou rychlost.

„Policisté k dohledu nad bezpečností silničního provozu využívali kromě vozidel v policejním barevném provedení také vozidla v civilním provedení, která jsou vybavena radarem,“ sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Za tři vysoká překročení rychlosti řidičům na dálnici D1 na místě zadrželi řidičský průkaz - tuto možnost dává policistům novela zákona o provozu na pozemních komunikacích od 1. ledna letošního roku.

Pokud řidič při řízení vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 40 km/h a více a mimo obec o 50 km/h a více musí počítat s tím, že mu policisté na místě zadrží řidičský průkaz a jeho přestupek se bude řešit ve správním řízení, kde mu hrozí pokuta až 25 tisíc korun, zákaz řízení na šest až osmnáct měsíců a v rámci bodového systému dostane šest trestných bodů.

Audi a 114 km/h

První hříšníka policejní hlídka dálničního oddělení Velký Beranov odhalila v sobotu 30. března. Šlo o osobní vozidlo Audi A7 s českou registrační značkou. „Vozidlo řídil jednapadesátiletý řidič. Vozidlu byla na 114. kilometru dálnice směr Praha radarovým zařízením naměřena rychlost 189 kilometru v hodině, když nejvyšší dovolená rychlost v uvedeném místě je stanovena na 130 kilometrů v hodině. Z uvedeného důvodu hlídka zastavila vozidlo na dálniční odpočívce na 111. kilometru ve směru jízdy na Prahu k zadokumentování přestupku. Vzhledem k tomu, že řidič se dopustil překročení rychlosti mimo obec o 50 km/h a více, nebylo možné přestupek vyřešit na místě v příkazním řízení a řidiči policisté zadrželi řidičský průkaz. Přestupek policisté k řešení odevzdají do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu,“ popsala Dana Čírtková.

Audi a 193 km/h

Další podobný případ policisté zaznamenali v pondělí 1. dubna, a to na dálnici D1 na 115. kilometru ve směru jízdy na Prahu. Rychlostní limit zde překročil dvacetiletý cizinec s osobním vozidlem Audi Q7 se zahraniční registrační značkou. „Z důvodu, že řidiči byla naměřena rychlost jízdy 193 kilometrů v hodině, nešlo uvedené přestupkové jednání vyřešit na místě. Proto policisté s řidičem sepsali oznámení o přestupku a na místě mu zadrželi jeho řidičský průkaz. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku, jejíž výsledek byl negativní. Řidiči policisté uložili kauci ve výši 20 tisíc korun pro případ, že by se snažil vyhýbat správnímu řízení v České republice,“ dodala Čírtková.

Rekordmanem byl také včera řidič Ferrari s českou registrační značkou. Jemu policejní hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov naměřila rychlost 218 kilometrů v hodině. Tu mu policie naměřila v úseku na 131. kilometru dálnice ve směru jízdy na Brno.

Ferrari a 218 km/h

„Osobní vozidlo tovární značky Ferrari s českou registrační značkou řídil jednačtyřicetiletý cizinec. Z důvodu, že řidiči byla naměřena rychlost jízdy 218 kilometrů v hodině, tedy mimo obec o více než 50 km/h, nešlo uvedené přestupkové jednání vyřešit na místě. Z tohoto důvodu hlídka v místě kontroly na exitu z dálnice na 134. kilometru, sepsala s řidičem oznámení o přestupku. Policisté na místě řidiči zadrželi jeho řidičský průkaz,“ říká Čírtková.

Hlídka mu provedla test na alkohol, ten měl negativní výsledek.

„Projíždět po dálnici D1 rychlosti blížící se nebo dokonce přesahující 200 kilometrů v hodině považuji za hazardování s lidským životem. V sobotu i včera byl na dálnici poměrně silný provoz a tito řidiči svojí jízdou mohli ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. V tak vysoké rychlosti je pro řidiče obtížní dokázat včas a hlavně adekvátně zareagovat v případě, kdy by se před ním objevila nějaká překážka, případně pomalu jedoucí vozidlo na konci kolony,“ uvedl Jiří Šoukal, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky rychlost, hazard, dálnice, radar, D1, Ferrari, řidič, kontrola, hlídka, policie, Velký Beranov, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Abrahám

Audi a 114 km/h na dálnici a sebraný řidičák? Šéfredaktorka by si měla přečíst co napsala, než to zveřejní.

Neděle, 14. dubna 2024, 10:09Odpovědět

Dan Kokora

Cizi​nec = Ukr​aji​nec

Čtvrtek, 4. dubna 2024, 06:31Odpovědět

Petr Černěk

Kokora = hlupák

Neděle, 7. dubna 2024, 09:28Odpovědět

Obrovský hazard. Cizinec ve Ferrari se po D1 řítil rychlostí 218 km/h, na místě přišel o řidičák | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.