Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Denně policie řeší přes 50 trestných činů na internetu. Podvodů i vydírání je stále více

V celé České republice policie za rok 2023 řešila celkem 19 592 trestných činů, které byly spáchány v on-line prostředí. To odpovídá více než 53 podvodům denně. Meziročně toto číslo stouplo o zhruba 11 procent. Ačkoliv je internet součástí našeho běžného života, není dobré ztrácet obezřetnost, varuje policie.

Drbna se on-line podvodům věnuje pravidelně. Ze zveřejněných příběhů čtenáři vědí, že se většinou jedná o neopatrnost, neznalost nebo přehnanou důvěru v někoho, s kým jsme na internetu v kontaktu.  

„Lidé by neměli při používání internetu pospíchat. Uvědomit si, že nic není zadarmo a že zázračné zbohatnutí se stává jen v pohádkách. Vyplatí se zeptat, když nevím a mám pochybnosti,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí policejního prezídia Ondřej Penc.  

Mezi nejčastější podvody v on-line světě patří například podvodné investování a reklamy k tomu sloužící. Podvodníci slibují jednoduché a výhodné zhodnocení finančních prostředků. Jde o velice propracované podvody, během kterých oběti mluví s údajnými finančními poradci, vidí pohyby na účtech i zhodnocení vložených prostředků. Problém se objeví ve chvíli, kdy chtějí peníze vybrat. To už není možné.  

Žena z Vysočiny málem přišla o 400 tisíc. U bitcoinmatu v Jihlavě ji oslovili policisté, peníze tam naštěstí nevložila

Policisté na Vysočině opět varují před podvodnými telefonáty, jejichž cílem jsou důvěřiví lidé. Ti dostanou strach, začnou panikařit, a ve finále přichází o své úspory, které se často pohybují v řádech stovek tisíc korun.

Dalším rizikem je vydírání. Narazit na podvodníka během on-line seznamování dnes není vůbec složité. Pár dní dopisování může přerůst v osobní vztah, vybudování důvěry a následnému poslání erotických fotografií. V tu chvíli se podvodník přihlásí o slovo, odtajní svou identitu a začne požadovat nemalé finanční prostředky.  

Mezi nejrozšířenější on-line podvody patří ty, které na Drbně nazýváme „Americký voják“. Jde o podvodníky, kteří cílí na ženy na on-line seznamkách. Většinou se prezentují jako vojáci nebo lékaři na zahraničních misích. Nejprve si získají důvěru a následně ze svých obětí vymámí nemalé finanční prostředky.  

Místo lásky prázdné konto. Policie opět varuje před domnělými vojáky či pracovníky na ropné plošině

Policie přichází s dalším varováním před podvodníky, kteří z důvěřivých lidí na internetu často vylákají nemalé peníze. Scénář bývá vždy podobný – podvodníci se vydávají za vojáky na misích, lékaře či pracovníky na ropných plošinách. Tito lidé...

Policie upozorňuje, abychom si na jednání podvodníků na internetu dávali pozor. Od komunikace nebo obchodu bychom měli odstoupit vždy při první (byť jen sebemenší) pochybnosti.   

„Při prodeji věci a očekávané platby za ní, poskytujte zájemci pouze číslo svého účtu. Hlavně se nepřihlašujte do internetového bankovnictví přes zasílané odkazy a ani v nich nevyplňujte údaje z platební karty. Internetové bankovnictví chraňte jako oko v hlavě,“ uvádí na webu policie mluvčí Iva Kormošová.    

V žádném případě bychom nikdy neměli poskytovat svoje přístupové údaje do internetového bankovnictví, potvrzovací SMS kódy nebo vzdálený přístup do počítače. A to ani zaměstnancům bank nebo úřadů.   

  

Ohodnoť článek

Foto terimakasih0 | Pixabay

Štítky Internet, policie, podvod, trestný čin, důvěra, internetové bankovnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně policie řeší přes 50 trestných činů na internetu. Podvodů i vydírání je stále více | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.