Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muži z Vysočiny zatoužili po traktoru a autu z ciziny. Stali se ale obětí podvodníků a přišli o spoustu peněz

To, že jsou nákupy na internetových bazarech často velkým rizikem, je známá věc. O tom se v posledních dnech přesvědčili dva muži, kteří „sedli na lep“ podvodníkům. A přišli tak o nemalé peníze.

Policisté na Vysočině konkrétně šetří podvody, které souvisí s nákupem vozidel a pracovních strojů v zahraničí.

První případ se týká důvěřivého muže, který si vybral na internetovém bazarovém portálu traktor za zhruba 90 tisíc korun. „Na nabídku zareagoval a následně s ním navázala komunikaci osoba, která mu obchod potvrdila s tím, že transport traktoru z Německa zajistí přepravní společnost. Následovala další komunikace prostřednictvím jiné e-mailové adresy a přišly mu i dokumenty potvrzující přepravu. Muž požadovanou částku zaplatil, následně mu ale začaly chodit požadavky na další platby. Když zaplatil opakovaně ekologickou daň, přišlo mu upozornění, že nebyl na adrese zastižen, a přepravce tak musel traktor zase odvézt do meziskladu,“ popisuje policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Vytušil, že byl podvedený 

Muž tak měl zaplatit další částku, to už ale neudělal. Pak dostal upozornění na další platbu. Muž ale již tušil, že byl podveden, což se mu následně potvrdilo. „Tato negativní zkušenost ho tak stála přes 120 tisíc korun,“ dodává Kroutilová.

O několik set tisíc přišel jiný muž, který se rozhodl, že si pořídí auto z Itálie. „Na internetovém portálu zaměřujícím se na motorismus našel inzerát na vozidlo Volvo, které nabízela zahraniční společnost. Muž po domluvě s prodávajícím zaslal na zahraniční účet nejprve zálohu, poté po něm chtěl ale podvodník doplatit také zbývající částku, což muž nakonec učinil. Domluvili se přitom, kde si bude moci muž vozidlo převzít. Když ale na smluvené místo do Itálie přijel, nikoho zde nenašel,“ říká Jana Kroutilová s tím, že v regionu obdobnou společnost prodávající vozidla sice nalezl, k podvodníkovi se ale nedopátral. Ustala také veškerá komunikace s ním a muž zjistil, že se stal obětí podvodu.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že platby předem jsou rizikové
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promyslete
  • Buďte obzvláště obezřetní, když na vás při placení vyvíjí prodávající nátlak
  • Podezřelé je, pokud začne prodávající požadovat různé poplatky nebo peníze navíc za nějaké služby
  • Je třeba si vše aktivně ověřovat, projít si recenze a případné komentáře jiných lidí, kteří mají s prodejcem zkušenosti

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adrienne Andersen / pexels | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, bazar, e-shop, traktor, zahraničí, Vysočina

Muži z Vysočiny zatoužili po traktoru a autu z ciziny. Stali se ale obětí podvodníků a přišli o spoustu peněz | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.