Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dodávka na D1 byla během vážení přetížená o 89 procent. Řidič dostal pokutu 36 tisíc korun

Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov v pondělí 14. února odpoledne kontrolovali dodávky a nákladní vozidla. Konkrétně je zajímalo jejich případné přetížení. V jednom případě padla pokuta, protože jeden z řidičů byl přetížený o 89 procent.

Policejní hlídka stála na 115. kilometru ve směru jízdy na Prahu, kde měla k dispozici nízkorychlostní váhy.

„Při kontrole dodávkového vozidla, jehož nejvyšší povolená hmotnost činila 3,5 tuny, měl řidič naloženo o 3,1 tuny více, což představovalo přetížení o 89 procent. Policisté řidiči uložili kauci ve výši 36 tisíc korun a zakázali mu další jízdu," jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Velké nebezpečí pro ostatní 

Při kontrolním vážení sledují policisté dodržování několika limitů – kontrola největší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrola největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrola největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav. Podobně přetížená dodávková vozidla jsou velkým nebezpečím pro všechny účastníky silničního provozu.

„S tím souvisí také riziko vyššího počtu vážných dopravních nehod, které způsobí řidiči dodávek. Jen včera jsme dopoledne museli řešit na dálnici D1 dvě takové dopravní nehody, kdy se řidiči dodávkových vozidel zřejmě plně nevěnovali řízení a nedokázali adekvátně zareagovat na situaci, která se odehrávala na dálnici před nimi. Oba řidiči narazili do nákladních vozidel, která buď pomalu jela před nimi, nebo už stála na konci kolony. Přetěžování dodávek navíc velmi zásadním způsobem zhoršuje jízdní vlastnosti vozidla, takže na silnici nemusí být spolehlivě ovladatelné a má dopad také na délku brzdné dráhy," jmenuje Čírtková možná rizika přetížených vozidel.

Provoz na dálnici směrem na Prahu komplikují dvě ranní nehody, kolony jsou na 83. kilometru

Dvě havárie komplikují dopravu na dálnici D1 ve směru na Prahu. Nejprve šlo o nehodu tří vozidel na 78. kilometru, okolo osmé hodiny pak na 83. kilometru narazila dodávka do nákladního auta. Tam se ještě tvoří kolony.

Odmítnutí vážení za sto tisíc korun 

Policisté na Vysočině se na důkladné kontroly dodávkových vozidel a kamionů zaměřují dlouhodobě. Speciálně vyškolení policisté nejdříve zkontrolují, zda má řidič v pořádku doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a doklady související s přepravovaným nákladem. Zjišťují, zda profesionální řidiči dodržují pravidla, která se běžných řidičů netýkají – tedy zda dodržují bezpečnostní přestávky a nepřekračují zákonem stanovenou dobu jízdy. Současně s tím probíhá vážení vozidla, kontroluje se jeho technický stav i správné uložení nákladu.

Někteří řidiči během kontrol odmítnou absolvovat vážení. V tom případě bývá uložena pokuta. V souvislosti s novelizací zákona číslo 13/1997 o pozemních komunikacích, která je účinná od 1. ledna 2022, lze v případě neuposlechnutí výzvy policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení nově uložit pokutu na místě v příkazním řízení až do výše 100 tisíc korun. To se také stalo 1. února na Třebíčsku, kdy pětadvacetiletý řidič, jako vůbec první v našem kraji, dostal takto vysokou pokutu.

Dnes dopoledne policisté na Třebíčsku kontrolovali řidiče kamionů, kteří převážejí dřevo. A hned padla první pokuta, a to u pětadvacetiletého řidiče, který odmítl vážení.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, vážení, přetížení, dodávka, pokuta, dálnice, D1, policie, Velký Beranov, Dálnice D1, Praha

Dodávka na D1 byla během vážení přetížená o 89 procent. Řidič dostal pokutu 36 tisíc korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.