Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Neposlušní řidiči převážející dřevo. V osmi případech odmítli najet na kontrolní váhy

Ta situace se pořád opakuje. Sotva co policisté na stanovišti rozloží váhy na kontrolu hmotnosti jízdních souprav převážející dřevo, tato informace se okamžitě šíří po sociálních sítích. Zrovna včera večer se uskutečnila kontrolní akce na dálnici D1. Hned v osmi případech řidiči odmítli najet na kontrolní váhy, každý si vysloužil pokutu ve výši 30 tisíc korun.

V Kraji Vysočina se policisté dlouhodobě potýkají s vysokou nekázní řidičů jízdních souprav, které převážejí dřevní hmotu. "Tyto jízdní soupravy jezdí přetížené a pravidelné kontrolní akce ze strany policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina stačí zachytit pouze zlomek těchto přestupků," říká policejní mluvčí Dana Čírtková. Častým jevem je též to, že pokud policisté na některém ze stanovišť rozloží kontrolní váhy, tak se tato informace okamžitě šíří po různých skupinách na sociálních sítích a další řidiči se snaží kontrolní stanoviště objet.

Další z kontrolních akcí se včera v noci uskutečnila na dálnici D1. "Zaměřili se výhradně na kontrolu vozidel převážejících dřevní kulatinu," podotkla Čírtková. A výsledek? Hned osm řidičů odmítlo najet s jízdní soupravou na kontrolní váhy. Policisté proto všech osmi případech uložili řidičům pokutu ve výši 30 000 korun, tedy v souhrnu padly včera v noci za odmítnutí vážení pokuty za 240 tisíc korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky kladař, policie, kontrola, kamion, dřevo, Vysočina, Kraj Vysočina, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Šroll

Pro pana Helzela a další. Najal si mě majitel lesa, abych pohlídal pokácení 1 hektaru lesa, aby nebyl okraden. Funguje to tak, že při nakládání klád, se vždy na přepravní list zapisuje přesný počet klád a hmotnost. (Každá kláda je změřena a popsána, délka + průměr a z toho se počítá hmotnost.)
Takže každý šofér má v papírech napsáno kolik veze, a na pile si to zkontrolují proti podpisu, aby zase byla pila chráněná, kdyby šofér několik klád cestou složil doma na zahradě.
Mám známého u stavební firmy, který vozí písky, štěrky apod., a říkal mi, že každý řidič velmi dobře ví, kolik tun má naloženo. Respektivě vždy má možnost si to pohlídat. (Pokud na to kašle a místo kontroly při nakládání jde na svačinu, tak to je jeho chyba a problém)

Pondělí, 15. listopadu 2021, 14:59Odpovědět

Pavel Tašek

Pro pana Cupla: Plácáte nesmysly. Ekologičtější to určitě není a i kdyby, tak přetížený kamion ničí silnice a je nebezpečný pro okolí a ostatní účastníky provozu.

Pondělí, 15. listopadu 2021, 11:20Odpovědět

Pavel Tašek

Pro všechny co tvrdí, že řidič nemá jak zjistit váhu, tak je to nesmysl. Už před víc jak 25 lety jsme na kamionech měli nápravové váhy a ty lze i dodatečně domontovat na jakékoliv vozidlo s vzduchovým pérováním, takzvanými měchy což je dnes standartní.

Pondělí, 15. listopadu 2021, 11:17Odpovědět

Josef Helzel

Neposlušný řidiči si mají postavit v lese váhu aby se mohly zvážit a nemuseli dostat pokutu v 9000 na každou započatou tunu. zákon nepamatuje na to jak má řidič zjistit, kolik váží náklad.

Pondělí, 15. listopadu 2021, 08:46Odpovědět

Josef Helzel

Neposlušný řidiči si mají postavit v lese váhu aby se mohly zvážit a nemuseli dostat pokutu v 9000 na každou započatou tunu. zákon nepamatuje na to jak má řidič zjistit, kolik váží náklad.

Pondělí, 15. listopadu 2021, 08:45Odpovědět

Václav Cupl

Všichni zde nadávají na přeložené kamiony, ale napadlo někoho z vás, že je to ekologičtější? Místo aby jel desetkrát, pojede třeba jen osmkrát. Ušetří se tak jednak čas a tím i peníze zaměstnavateli, ale hlavně se ušetří spoustu nafty.

Pondělí, 15. listopadu 2021, 03:08Odpovědět

Ivan Rybníček

Pro pana Peseka - děkuji.

Neděle, 14. listopadu 2021, 15:34Odpovědět

Vaclav Pesek

Pro Pana Rybnička Každý řidič přesně ví kolik má naloženo kubíku pak má tabulky podle kterých přesně vypočítá váhu plus mínus 200 kg

Neděle, 14. listopadu 2021, 15:18Odpovědět

Ivan Rybníček

A může mi někdo z vás vysvětlit, jak může řidič kamionu v lese při nakládce zjistit, kolik kilo má naloženo?

Neděle, 14. listopadu 2021, 15:04Odpovědět

Jaroslav Dvořák

Už by si nezajezdil , kdyby nebyla demokracii

Neděle, 14. listopadu 2021, 14:43Odpovědět

Milan Šmid

V CELÉ ZAPADNI EVROPĚ I NA SLPVENSKU A POLSKU UŽ BY ŠLI PĚŠKY BEZ AUT !!!TOTIŽ POKUD BY NA MÍSTĚ NEZAPLATILI POKUTY !!!!ALE U NÁS TO POLICISTÉ VYBEROU OD NÁS !!!!

Neděle, 14. listopadu 2021, 14:11Odpovědět

Pavel Motešický

V Rakousku pokuta, odstaví kamion a čeká se na další, aby se nadbyteční náklad přeložil. Překládají ho Rakušáci a nechají si to pěkně zaplatit. Stát vydělá dva krát.

Neděle, 14. listopadu 2021, 11:36Odpovědět

Jakub Ševčík

Pokutu navýšit na 100 000 Kč!

Neděle, 14. listopadu 2021, 11:11Odpovědět

Lukáš Sembol

Toto je jeden z příkladů nedostatečné vymahatelnosti zákona, kdy je ke skutečné změně potřeba zajít do extrému. Pokud se řidič zvážit nechá, tak lze věc řešit jako přestupek (pokud je přetížený jen mírně) nebo jako trestný čin veřejného ohrožení z nedbalosti (pokud je silně přetížený). Pokud se ale řidič zvážit odmítne, tak si je vědom toho že je silně přetížený, a celou věc je potřeba řešit jako trestný čin úmyslné veřejné ohrožení. V takovém případě, pokud si kamioňáci navíc navzájem dávají echo - tedy jeví tato trestná činnost znaky koordinace či organizace - by případ měla převzít NCOZ, a zakleknout na ně jako na mafiánský spolek. V takovém případě už bude úplně jedno, jestli někteří řidiči jezdí přetížení nebo ne - půjde se po záměru porušovat zákon (k ničemu jinému informace o umístění vah sloužit nemůže), a můžou tak sebrat všechny zapojené do informační sítě, protože se na trestné činnosti buď sami podíleli (jezdili přetížení), nebo jí alespoň napomáhali (dávali echo o vážení).

Neděle, 14. listopadu 2021, 10:54Odpovědět

František Šplíchal

Nic nového děje, se to od 1989 ,kdy se začaly drancovat lesy a dřevo odvážet,policie o tom dávno ví,přesto

Neděle, 14. listopadu 2021, 08:33Odpovědět

Ladislav Menšík

??nechápu co jsme opravdu za národ a kdo vymyšlí takové zákony.Vetšina těch šoférů se přetěžují vědomě za což by jim měla být uložená taková pokuta aby se to příště rozmysleli. A samozřejmě..jsi přetížený!, tak přeložit na další soupravu!!

Neděle, 14. listopadu 2021, 08:02Odpovědět

Jan Opis

Zaplatili 30 000 a tím se snížila váha? snad jim měla být zakázaná jízda.

Neděle, 14. listopadu 2021, 06:14Odpovědět

Neposlušní řidiči převážející dřevo. V osmi případech odmítli najet na kontrolní váhy | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.