Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nemocnice Jihlava omezila provoz některých oddělení kvůli nemocnému personálu. Covid má 122 zaměstnanců

Nemocnice Jihlava omezila provoz některých svých oddělení. Důvodem je vyšší nemocnost zaměstnanců způsobená covidem-19. Pozitivních je jich 122, je to nejvíc ze všech krajských nemocnic. Další jsou v karanténě, přičemž nemocnice využívá i takzvaných pracovních karantén. Pacientů s covidem-19 v nemocnici výrazně nepřibývá, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

„Na infekčním oddělení jsme museli zavřít jednu ze dvou stanic. Omezení lůžek muselo být také na interní jednotce intenzivní péče a na urologickém oddělení. Trochu omezení je na urgentu, protože se tam musí vypomáhat. A zavřené je naše kontaktní centrum, kde přijímali k hospitalizaci, teď musí příjmy dělat na jednotlivých odděleních," řekla Monika Zachrlová. Nemocnice Jihlava má asi 1600 zaměstnanců. Na urgentní příjem záchranáři ročně přivezou asi 9500 pacientů.

S covidem-19 je v jihlavské nemocnici 23 pacientů, většinou lidé, kteří do nemocnice přišli s jiným problémem a při vstupním testu se u nich nákaza prokázala. „Sedm pacientů je bezpříznakových, 12 je v lehkém stavu. V těžkém stavu je jen jeden, ve středně těžkém tři," řekla Zachrlová.

Počet pacientů s potvrzeným covidem-19 se ve všech krajských nemocnicích pohybuje v posledních dnech okolo 130. „Situace v nemocnicích zatím není nijak komplikovaná, počet pacientů na jednotkách intenzivní péče a umělé plicní ventilaci se drží mezi deseti a 20 ve všech nemocnicích, což je, myslím si, únosné. V normální situaci by to bylo zvládnutelné," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD) při úterním jednání krajského zastupitelstva. Nemocnost personálu ale podle něho situaci komplikuje, v izolaci je přes 260 pracovníků pěti krajských nemocnic.

V úterý nejvíc případů 

V úterý potvrdily testy na Vysočině 2246 nových případů covidu-19, je to druhý nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Absolutně nejvyšší nárůst, který byl v úterý 1. února, byl o 501 případů vyšší. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Jany Böhmové se v úterý pravidelně projevuje, že laboratoře dokončí vyhodnocení i z předcházejícího víkendů, proto bývá v evidenci případů nejvíc. Relativní nárůst počtu případů přepočtený na 100 tisíc obyvatel se ale na Vysočině snižuje. Za uplynulých sedm dní to bylo 1992 případů, o týden dřív to bylo přes dva tisíce.

„Čísla trochu klesají a uvidíme, co udělají jarní prázdniny. Přece jenom promořenost na školách je poměrně vysoká, takže to možná přispěje k tomu, že počty začnou klesat. Pro nás je důležité, že se nákaza nedostává v tak velkém měřítku mezi osoby starší 65 let," řekla Jana Böhmová. Týdenní jarní prázdniny na Vysočině začnou 14. února.

Od začátku pandemie se v kraji s asi půl milionem obyvatel nákaza prokázala ve 148 804 případech, 1651 lidí s pozitivním testem zemřelo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Jihlava, COVID-19, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, Kraj Vysočina, jarní prázdniny, Vladimír Novotný, ČSSD, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Jihlava omezila provoz některých oddělení kvůli nemocnému personálu. Covid má 122 zaměstnanců | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.