Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici evidují na Vysočině první dva případy covidové varianty omikron. Na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku

Hygienici evidují na Vysočině první dva potvrzené případy covidové varianty omikron na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Podezřelých vzorků bylo celkem sedm, ostatní ještě nejsou vyhodnocené, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová. Potvrzených případů covidu-19 bylo v kraji za posledních sedm dní 673 na 100 tisíc obyvatel, největší nárůst byl na Pelhřimovsku.

„U vzorků, které máme zaslané k sekvenaci, někde došlo ke komunitnímu šíření, někde ještě nemáme vystopované zdroje, ale ty první potvrzené opravdu měly v epidemické anamnéze cestování ze zahraničí," řekla Jana Böhmová. Na variantu omikron se testuje deset procent vzorků.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Podle expertů je omikron třikrát až čtyřikrát nakažlivější než dosud dominantní varianta delta.

V okrese Pelhřimov zaznamenali hygienici v posledních sedmi dnech 778 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle Böhmové se tam nákaza rozšířila v léčebně dlouhodobě nemocných v Počátkách, kde je 62 pozitivních pacientů.

Od začátku pandemie bylo na Vysočině s asi půl milionem obyvatel 115 204 pozitivních případů covidu-19, 1568 nakažených zemřelo.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, omikron, Vysočina, Kraj Vysočina, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, COVID-19, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, Světová zdravotnická organizace, Jihoafrická republika, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici evidují na Vysočině první dva případy covidové varianty omikron. Na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.