Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet hrazených testů na covid stoupl na Vysočině víc než pětinásobně. Peníze budou rozděleny nemocnicím

Počet hrazených testů na covid-19 se v nemocnicích na Vysočině v listopadu oproti říjnu zvýšil víc než pětinásobně. Testů samoplátců bylo 5868, v říjnu jich bylo 1045. Samoplátci za antigenní testy, PCR testy a testy protilátek zaplatili v listopadu asi 2,6 milionu korun. Peníze budou dnešním rozhodnutím krajské rady převedeny na účty jednotlivých nemocnic, řekl novinářům hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Od listopadu stát výrazně omezil možnost bezplatného testování.

Registrace a uhrazení testu jsou na Vysočině možné jen přes krajskou aplikaci. Hrazené testy začaly krajské nemocnice nabízet postupně od 5. května loňského roku. Test protilátek stojí 500 korun, hrazený PCR test vyjde na 814 korun, antigenní test na 201 korun.

Od 1. listopadu, kdy vláda zkrátila dobu platnosti testů u antigenních z tří dnů na 24 hodin a u přesnějších PCR testů z týdne na 72 hodin, se výrazně omezil okruh lidí, kteří mají nárok na preventivní test hrazený z veřejného pojištění. Nenaočkovaní lidé si je musejí hradit.

V domově ve Věži se nakazila covidem většina klientů. Osm jich je teď v nemocnici

V Domově ve Věži na Havlíčkobrodsku se nakazila covidem-19 většina z 89 klientů. Nákaza se v domově pečujícím o lidi s chronickým duševním onemocněním začala šířit ve druhé polovině minulého měsíce, někteří obyvatelé už se uzdravili. Aktuálně je...

Možnost nechat se bezplatně otestovat mají nadále děti a mladí do 18 let, lidé naočkovaní nebo se zahájenou vakcinací a také ti, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Pokračuje také úhrada testů, na které pošle pacienta lékař nebo hygienik.

Testy nabízejí vedle nemocnic na Vysočině i soukromé laboratoře. Testovat se lze na 12 místech v kraji. Volná místa k objednání byla dnes po poledni většinou až v pondělí 13. listopadu. Nejrychleji bylo možné získat test v Jihlavě, kde nemocnice i dvě soukromá testovací místa nabízely volný termín na 9. prosince, vyplývá z krajské objednávkové aplikace. Na Vysočině se denně dělá asi 3500 testů.

Ohodnoť článek

Štítky správa, covid, koronavirus, testy, Vysočina, Kraj Vysočina, nemocnice, PCR Test, Vítězslav Schrek, ODS, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet hrazených testů na covid stoupl na Vysočině víc než pětinásobně. Peníze budou rozděleny nemocnicím | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.