Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Testy v kraji potvrdily za poslední týden covid u 107 lidí, tempo nákazy zrychlilo. V karanténě je několik tříd

Na Vysočině přibylo v posledním týdnu 107 lidí s covidem-19, o týden dřív potvrdily testy nákazu u 84 lidí. Jeden nakažený v posledních sedmi dnech zemřel. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích Vysočiny je teď podle informací kraje pět nakažených pacientů, dva z nich potřebují umělou plicní ventilaci.

Nejvíc se podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hany Pavlasové nákaza šíří mezi dětmi ve věku 12 až 15 let a mezi mladými dospělými ve věku 20 až 29 let. V karanténě je několik školních tříd, ale není zavřená žádná škola.

Vysočina teď patří mezi čtyři kraje v Česku, kde epidemie postupuje nejpomaleji. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel v tomto kraji připadá 22 případů nákazy potvrzených za posledních sedm dní, o tři víc než před týdnem. Stejně jako na Vysočině připadlo v posledních sedmi dnech 22 nově nakažených na Pardubicku, v Karlovarském kraji připadá na 100 tisíc obyvatel 15 pozitivně testovaných a v Královéhradeckém a Libereckém kraji je to shodně 12 nakažených na každých 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší počet případů v Česku má Praha se 55 případy nemoci, následuje Moravskoslezský kraj se 42 případy.

Více než půl milionu očkovacích dávek 

Z pěti okresů Vysočiny je aktuálně nejlepší situace na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku, kde v posledním týdnu přibylo deset nakažených. Nejvíc lidí s covidem-19 přibylo na Třebíčsku, kde testy potvrdily nemoc u 44 obyvatel.

Očkovacích dávek proti koronaviru bylo na Vysočině zatím podáno přes 547 480. Od předchozího týdne poskytují zdravotníci v Česku i posilující třetí dávku vakcíny. Z Vysočiny ji podle ministerstva zdravotnictví zatím dostalo 16 lidí, devět z nich starších 65 let. Posilující dávku očkování začne dnes odpoledne zdravotníkům aplikovat jihlavské očkovací centrum Hruškové Dvory.

Od začátku epidemie se na Vysočině covidem-19 nakazilo 80 974 lidí, což je skoro 16 procent obyvatel. Úmrtí bylo 1380.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 16 453
Jihlavsko 17 250
Pelhřimovsko 12 132
Třebíčsko 15 387
Žďársko 18 852
Celkem 80 974
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 79 330
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 1380

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 1.10.2021

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, nemoc, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v kraji potvrdily za poslední týden covid u 107 lidí, tempo nákazy zrychlilo. V karanténě je několik tříd | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.