Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V prvním týdnu testování se covid na Vysočině zjistil u 8 školáků. V karanténě je i třída v Jihlavě

Na Vysočině, kde se minulý týden testovalo na covid-19 v pondělí a ve čtvrtek asi 15 tisíc dětí, mělo pozitivní výsledek osm z nich, řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice. Kvůli koronaviru jsou v kraji v karanténě uzavřené dvě školní třídy.

„Jedna z nich je na Havlíčkobrodsku, druhá v Jihlavě," řekl Jiří Kos. Při prvním testování před týdnem měly pozitivní antigenní testy čtyři děti. Po následném ověření testy PCR byly pozitivní tři z nich.

Do škol se od 12. dubna vrátila jen část dětí z prvního stupně. Při výuce v lavicích se třídy rotačně střídají. Dnes nastoupily děti, které se minulý týden učily distančně. Podle oslovených ředitelů škol je testování snazší, než se obávali. Některé děti ho vnímají i jako zajímavé dobrodružství.

Desetitisíce testů, jen 13 pozitivních. Kraj by rád pro školy nakoupil spolehlivější PCR testy

Výsledky testování na školách v Kraji Vysočina odhalily během prvních pěti dnů třináct pozitivních osob – osm dětí a pěti zaměstnanců škol. Celkem bylo přitom provedeno téměř 52 tisíc testů.

„Probíhalo to dobře. Třídy jsou prázdné, protože tady není druhý stupeň, takže každá třída má svoji třídu, kde se testuje, pak jdou děti teprve do své třídy," řekl ředitel ZŠ Václavské náměstí v Třebíči Pavel Kessner. První stupeň jeho školy navštěvuje asi 300 dětí. Zatím byly všechny negativní. „Jen při dnešním testování byl jeden test neprůkazný, jiný problém nebyl," řekl Kessner.

Neprůkazný test je podle Kose nutné zopakovat. Pozitivní test u dětí, které nemají žádné příznaky, se musí ověřit PCR testem.

Vedení Jihlavy se snaží o změnu testů ve školách. Chceme testování ze slin, říká primátorka Koubová

Karolína Koubová, primátorka Jihlavy, se svými kolegy řeší se Svazem měst a obcí ČR (SMOČR) možnost změnit způsob testování na covid -19 v mateřských a základních školách. Město jako zřizovatel základních a mateřských škol má jen velmi omezené...

Žádný pozitivní antigenní test nezaznamenala dnes ani minulý týden také ZŠ Demlova v Jihlavě. V prvním stupni má škola asi 300 dětí. Podle ředitele Zdeňka Noska k prezenční výuce nenastoupilo jen několik z nich. Větší nevůli rodičů neposílat děti do školy kvůli povinnému testování nebo nošení roušek škola nezaznamenala.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky školy, covid, koronavirus, test, antigenní, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, Jihlava, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prvním týdnu testování se covid na Vysočině zjistil u 8 školáků. V karanténě je i třída v Jihlavě | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.