Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Dukovanech či Žďasu měl pozitivní test malý počet pracovníků. Minimum nálezů je i v Boschi

V Jaderné elektrárně Dukovany prošlo nařízeným plošným testováním na covid-19 od pondělí 2200 pracovníků. Pozitivní test mělo necelé procento, byli to převážně pracovníci dodavatelských firem. Ze zhruba 1200 zaměstnanců žďárské strojírenské a metalurgické firmy Žďas otestovaných do čtvrtka 11. března byli pozitivní tři. Vyplývá to z ankety mezi velkými průmyslovými výrobci.

Povinné testování začalo minulou středu v podnicích nad 250 zaměstnanců, tyto firmy ho musí dokončit do pátku.

Dukovanská elektrárna prováděla preventivně testy na covid-19 už od listopadu. Od tohoto týdne se týkají všech jejích zaměstnanců i dodavatelů, kteří tam budou od pátku pracovat.

Z lidí testovaných od pondělí bylo pozitivních na covid-19 podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka necelé procento, převážně u dodavatelů. V případě zaměstnanců elektrárny nešlo o takzvané kritické zaměstnance, dodal. „Zjištěné počty nemocných na základě provedeného testování nemají žádný vliv na bezpečný a spolehlivý provoz elektrárny a nijakým způsobem ho neomezují," řekl Jiří Bezděk.

Šibeniční termín 

Nynější nízký počet pozitivně testovaných mezi zaměstnanci přičítá dříve zavedenému testování a trasování nemocných i generální ředitel společnosti Žďas Pavel Cesnek. V podniku se teď testuje denně. „Přičemž máme potvrzeno, že všechny zaměstnance otestovat stihneme, byť se jedná o šibeniční termín vzhledem k jejich počtu," uvedl Pavel Cesnek ve čtvrtek dopoledne. Podle dostupných údajů ve Žďasu pracuje okolo 1600 lidí.

Výrobce dílů pro auta Fraenkische CZ v Okříškách zaměstnává 800 lidí. Ke včerejšímu dni bylo testovaných 88 procent pracovníků, což jsou skoro všichni, kteří teď chodí do práce. Pozitivní výsledek testu mělo 0,6 procenta, uvedla Daniela Vilhelmová z firmy.

Společnosti Bosch Group splní mimořádné vládní opatření v požadovaném termínu, uvedl tento týden mluvčí skupiny v ČR Pavel Roman bez podrobností. V jihlavské firmě Bosch Diesel pracuje skoro 4000 lidí. „Provozy jsme neomezovali, těch nálezů je minimum," řekl Ladislav Melichar, předseda jedné z podnikových odborových organizací KOVO, k dosavadním výsledkům testování v podniku.

Plošně se už testuje i v jihlavském Boschi. Pět odběrných míst zvládne až 300 testů za hodinu

Na základě nařízení vlády začalo dneska odpoledne plošné testování zaměstnanců Bosch Diesel. Tři závody, které firma v krajském městě má, jsou vybaveny celkem pěti testovacími místy, každé z nich dokáže zpracovat až šedesát vzorků za hodinu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bosch Diesel

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, firmy, Vysočina, Dukovany, Robert Bosch GmbH, elektrárna, Jiří Bezděk, Pavel Roman, FRAENKISCHE CZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech či Žďasu měl pozitivní test malý počet pracovníků. Minimum nálezů je i v Boschi | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.