Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině dnes začalo antigenní testování. Třebíč má zájemce i na Štědrý den

S dobrovolným bezplatným antigenním testováním na covid-19 začala dnes na Vysočině jako první Nemocnice Třebíč. První desítky zájemců přicházely od 8 hodin. Dnes začnou testy provádět také další tři nemocnice, v příštích dnech se k nim přidá Nemocnice Havlíčkův Brod a soukromé laboratoře. Vyplývá to z informací na webu krajské aplikace pro registraci k testování.

I dvě hodiny po zahájení testování mělo třebíčské testovací místo volnou asi desetinu míst. Podle dřívějšího vyjádření Kraje Vysočině je schopné denně obsloužit až 360 lidí. Volná místa zůstávají také na 18. a 21. prosince.

Třebíčská nemocnice bude jako jediná v kraji testovat i dopoledne na Štědrý den, všechna místa už si zájemci rezervovali. Podobně vytížený je i 23. prosinec. Volná místa na Vysočině zůstávají jen u soukromé laboratoře AeskuLab v Telči, která zatím antigenní testování nabízí ve dnech 21. až 23. prosince a 28. až 30. prosince.

Všechna odběrová místa testují jen některé dny v týdnu. První termíny k registraci otevřel kraj 11. prosince. Nejrychleji se podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) kapacita vyčerpala v Nemocnici Jihlava, která začala s testováním dnes ve 13:00. Nejbližší volný termín nabízí až na 28. prosince.

Testování je možné jednou za pět dní 

Na bezplatné testování mají nárok klienti českých zdravotních pojišťoven jednou za pět dní. Testy mohou provádět i ambulance lékařů pro své pacienty. Je mezi nimi i Jiří Simon, který má zubní ordinaci ve Žďáru nad Sázavou. Díky tomu, že má dvě sestřičky a samostatnou místnost, má na testování prostor. Antigenní testování bude provádět i zubní ordinace Kristýny Pavlíčkově v Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku. Začne, jakmile bude mít dodané objednané testy.

Podle iniciativy Lékaři pomáhají Česku, která vyzvala ambulantní lékaře, aby se do plošného testování zapojili, bylo v pondělí na Vysočině ochotno testovat své pacienty 26 ordinací odborných ambulantních lékařů.

Ne všechny ordinace, které se k iniciativě přihlásily, ale skutečně testování zahájí. Podle lékařky Ireny Jankové, která se v Třebíči věnuje ušnímu, nosnímu a krčnímu lékařství, byl její zájem jen předběžný a myslela hlavně na testování svých zaměstnanců, případně pacientů ve výjimečných případech. Hromadné testování všech pacientů, které má v kartotéce, podle ní není možné zvládnout. „Máme co dělat i bez toho. Myslela jsem, že testovat budu jen výjimečně, ale abychom byli nějaké odběrové centrum, to rozhodně ne," řekla Irena Janková.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 6 630
Jihlavsko 6 373
Pelhřimovsko 4 980
Třebíčsko 5 737
Žďársko 7 092
Celkem 30 336
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 27 576
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 438

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 15.12.2020 18:15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, testování, Vysočina, Kraj Vysočina, Štědrý den, Třebíč, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Havlíčkův Brod, pacient, lékař, Vladimír Novotný, okres Třebíč, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dnes začalo antigenní testování. Třebíč má zájemce i na Štědrý den | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.