Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mobilní odběrový tým funguje skoro 9 měsíců. Po Vysočině najezdil přes 40 tisíc kilometrů

Také Vysočina má už od jarních měsíců – konkrétně od letošního 6. března – speciální tým záchranářů, který je vyčleněný k odběrům vzorků pro testování na koronavirus. Za skoro 9 měsíců svého fungování tato mobilní odběrová skupina najezdila přes 40 tisíc kilometrů a otestovala více než 2500 lidí.

„Při jarní vlně nemoci covid-19 dostaly záchranky napříč celou republikou za úkol sestavit mobilní odběrové týmy, určené k odběrům biologického materiálu u osob, u kterých vzniklo podezření na nákazu novým typem koronaviru. Během velmi krátké doby jsme byli nuceni celý systém zorganizovat tak, abychom testování v Kraji Vysočina zvládli co možná nejefektivněji. Bylo nutné vyčlenit sanitní vůz, sestavit odběrové týmy, zajistit ochranné prostředky a zkoordinovat součinnost našeho zdravotnického operačního střediska s pracovníky Krajské hygienické stanice v Jihlavě,“ vzpomíná na letošní březen Petr Janáček, mluvčí krajských záchranářů.

Jak již bylo řečeno, první mobilní odběrová skupina vyjela do terénu 6. března 2020. Zatímco během prvních měsíců fungování byla v provozu každý den, aktuálně vyjíždí ze základny v Jihlavě třikrát týdně – v pondělí, ve středu a v pátek, vždy na pokyn epidemiologů, kteří určují, koho a kde bude tímto způsobem testovat.

„Za jeden den jsme schopni provést odběr zhruba u dvaceti až pětadvaceti osob, v závislosti na vzdálenosti mezi jednotlivými místy odběrů, jelikož operujeme v rámci celého našeho kraje. Za téměř devět měsíců fungování mobilní odběrové skupiny provedli naši záchranáři výtěr z nosohltanu, na přítomnost viru SARS-CoV-2 v těle, u více než 2 500 osob a najezdili přes čtyřicet tisíc kilometrů. Všem našim zaměstnancům děkujeme za maximální nasazení, obětavost a pečlivost. Zároveň také pevně věříme, že potřeba mobilních odběrových skupin, jejichž činnost pro nás byla naprosto něco nového, bude mít stejnou tendenci jako klesající čísla nakažených,“ věří mluvčí Janáček v lepší zítřky.

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky mobilní, odběr, záchranáři, koronavirus, covid, Vysočina, zdraví, test, Kraj Vysočina, Jihlava, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobilní odběrový tým funguje skoro 9 měsíců. Po Vysočině najezdil přes 40 tisíc kilometrů | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.