Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé domovy důchodců v kraji už dostaly testy. Někde nemají ještě ani termín doručení

Některé domovy důchodců na Vysočině už dostaly sady na plošné testování kvůli covidu-19, jiné na ně stále čekají. Například Domov Jeřabina na Pelhřimovsku obdržel zásilku včera, testovat začne ode dneška. Některá sociální zařízení v kraji ale do úterního poledne neměla ani informaci o možném termínu doručení testů.

„Některé naše organizace dostaly testy v pondělí a včera začaly testovat," řekl novinářům náměstek hejtmana Pavel Franěk (ANO). Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) dostaly v pondělí sady pro testování organizace na Telčsku a části Pelhřimovska. „Odebírání (vzorků) není za pět minut, je to o lidských kapacitách. Uvidíme, jak to všichni budou zvládat," podotkl.

Ředitel Domova Jeřabina Petr Krčál dostal informaci o zásilce v pondělí kolem 18:00, sady testů, které domovu postačí na měsíc povinného testování, převzal včera kolem poledne. „Myslíme si, že tu první vlnu (testování) zvládneme do konce týdne, protože máme hodně lidí protestovaných PCR testy," uvedl Petr Krčál. V tomto zařízení, které se kromě seniorů stará o lidi se zdravotním postižením, zbývá otestovat okolo 150 lidí.

V Proseči si sehnali vlastní testy 

Domovu Ždírec na Jihlavsku slíbila společnost Avenier dovézt testy nejpozději ve čtvrtek. Uvedla to ředitelka domova Martina Matějková. V domově je 116 seniorů, z nichž 83 je postižených demencemi. Začít s testováním chtěl domov původně už v úterý, aby vyhověl požadavku dokončit první plošné testování do středy. Teď s testováním počítá v pátek a v pondělí. Vedení to podle Matějkové muselo sdělit zaměstnancům, protože někteří měli kvůli testování přijet z domova. „Museli jsme informovat také klienty, často volají i rodiny," doplnila Martina Matějková.

Domovu důchodců v Proseči u Pošné s 86 klienty se podle ředitele Jiřího Hornmandla kvůli dodávce testů do včerejšího poledne nikdo neozval. Domov si zajistil vlastní antigenní testy a tam, kde to potřebuje, testuje lidi už druhý týden.

Nařízení o pravidelném testování klientů i personálu domovů každých pět dnů platí od minulé středy. Smlouvu na dodání testů podepsaly zdravotní pojišťovny se společností Avenier. Vzorky měla zařízení poprvé odebrat do sedmi dnů, tedy do této středy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto domovjerabina.cz

Štítky sociální, senior, koronavirus, covid, Vysočina, testování, domov, domov pro seniory, okres Pelhřimov, Kraj Vysočina, Petr Krčál, Vladimír Novotný, Pavel Franěk, ČSSD, ANO 2011, Avenier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé domovy důchodců v kraji už dostaly testy. Někde nemají ještě ani termín doručení | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.