Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohřeb o 10 lidech, rakev s nakaženým nebožtíkem hlouběji do země. Covid se dotýká i pohřebnictví

Současná epidemiologická situace a s tím související všechna opatření se dotýkají také oblasti pohřebnictví. A to nejen s blížícími se svátky, kdy vzpomínáme na své nejbližší. Omezení se týkají třeba i konání pohřbů a nakládání s lidskými pozůstatky.

Pohřební služby a krematoria

Provozovatelé těchto služeb mají výjimku ze zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách stejně jako na jaře. „Jsou však povinni aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech, než jsou 2 metry, musí zajistit řízení případných front čekajících a taktéž musí zajistit umístění dezinfekčních prostředků u často dotýkaných předmětů,“ jmenuje Daniel Trtík z krajského právního oddělení a oddělení krajského živnostenského úřadu.

Provádění balzamací a konzervací těl zemřelých taktéž není zakázáno, stejně jako je dovoleno vystavování těl zemřelých, pokud u nich nebyla prokázána nákaza onemocněním covid-19.

Pohřby a návštěvy hřbitovů

Omezení volného pohybu osob se tentokrát dotklo i pohřbů, kde je účast možná jen v počtu ne vyšším než 10 osob (včetně zaměstnanců pohřebních služeb, smutečního řečníka apod.). „Samozřejmostí by pak mělo být i dodržování nezbytné ochrany dýchacích cest či zachovávání odstupu od dalších osob, což v praxi znamená i omezení ve fyzickém projevu kondolence,“ doplnil Trtík.

Na základě opatření vlády platí na území České republiky zákaz volného pohybu osob, ale jednou z jeho výjimek je i návštěva hřbitova. I v tomto případě je však zapotřebí respektovat další související opatření. Hřbitov lze ale navštívit jen v době od 5:00 do 20:59 a při kontaktu s dalšími lidmi je nezbytné udržovat vzájemný odstup a dbát na používání ochranných prostředků dýchacích cest.

Nakládání s lidskými pozůstatky osob zemřelých v souvislosti s koronavirem (či podezřením na něj)

Tady platí, že onemocnění covid-19 nespadá do kategorie vysoce nakažlivé nemoci ve smyslu zákona o pohřebnictví, u zemřelých s potvrzeným nebo předpokládaným onemocněním covid-19 tudíž není důvod k zamezení pohřbívání jejich těl do země, a to i v běžném transportním vaku (byť s některými omezeními).

„O způsobu nakládání s lidskými pozůstatky rozhoduje vždy lékař provádějící prohlídku těla zemřelého a pohřební služba je povinna se řídit jeho pokyny, případně i pokyny orgánu ochrany veřejného zdraví. Pozůstalí tak musí v případě pohřbení do hrobu nebo hrobky mnohdy počítat s některými omezeními či prodlevami. K nakládání s těly zesnulých osob s potvrzenou nákazou covid-19 vydala své stanovisko i Klinická skupina COVID MZ, která problematiku řeší od specifické péče těsně po úmrtí až po případnou pitvu,“ sdělil Daniel Trtík.

Ministerstvo pro místní rozvoj navíc považuje za nezbytné prodloužit v takových případech tlecí dobu u konkrétního hrobu zápisem do hřbitovní knihy, ze kterého musí být zřejmé, že jde o covid-19 pozitivní tělo, přičemž je zapotřebí uvést i údaj o použitém vaku. Rakev s tělem zemřelého ve vaku je dle ministerstva vhodné uložit hlouběji, než je obvyklé.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky pohřeb, kremace, obřad, omezení, nařízení, koronavirus, covid, COVID-19, nemoc, Živnostenský úřad, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohřeb o 10 lidech, rakev s nakaženým nebožtíkem hlouběji do země. Covid se dotýká i pohřebnictví | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.