Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Větrný Jeníkov má 14 nemocných s koronavirem. Obec se aktuálně zavírat nebude

, aktualizováno 7. července 2020, 20:20

Hygienici potvrdili ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku 13 dalších onemocnění covidem-19. Kvůli prvnímu nakaženému se testovalo asi 30 lidí, 19 z nich bylo z obce, další byli ti, kteří se s nemocným setkali v nemocniční čekárně. Nákaza se potvrdila jen u obyvatel obce. Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čekají obec další omezení, ale ne celoplošné uzavření.

„Uzavírat obci nebudeme, ale dílčí opatření, která se budou týkat organizace prodejny, poštovního a obecního úřadu i hospody, kde se ve velkém vaří strava, budou předmětem našeho rozhodnutí, které dostanou zítra," řekl Jiří Kos.

Podle starostky Martiny Lisové zůstane v obci s asi 630 obyvateli povinnost nosit roušky. Otevřené budou obchody s potravinami. Dovnitř budou moci najednou jen dva lidé, předost bude mít platba kartou. Kulturní dům s restaurací bude používat jen výdejní okénko. Další hostinec zůstane zavřený stejně jako pekárna. Omezeně bude fungovat obecní úřad. K lékařům se bude nutné objednat předem, čekárny budou zavřené. V provozu naopak zůstane družina a mateřská škola.

„Každé dítě bude procházet ranním filtrem, jestli nemá teplotu, případně nekašle nebo nemá rýmu, učitelky budou muset mít roušku," řekla Martina Lisová. Čeká ji také jednání s dopravci. „Půjde o to, za jakých podmínek budou přepravovat naše občany, zda třeba vyblokují v autobuse nějakou část, která pro ně bude určená," řekla Lisová.

První pozitivní případ nákazy v obci testy potvrdily 3. července. Hygienici následně vyhledali 35 kontaktů nemocného. Řekla to na dnešní tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážková. Znovu byla zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, uzavřela se knihovna i obecní úřad nebo hostinec. Obchody zůstaly otevřené.

Větrný Jeníkov hlásí nakaženého koronavirem, do odvolání je povinné tam nosit roušky

Větrný Jeníkov oficiálně potvrdil pozitivní případ onemocnění covid-19, osob, které vykazují příznaky nemoci, je však více. I z toho důvodu je do odvolání v katastru městyse povinné nošení roušek a dodržování rozestupů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid-19, Vysočina, Větrný Jeníkov, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, Martina Ochodnická, hospoda, okres Jihlava, obecní úřad, rouška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větrný Jeníkov má 14 nemocných s koronavirem. Obec se aktuálně zavírat nebude | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.