Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Kynicích na Havlíčkobrodsku už se z covidu-19 všichni vyléčili

V Kynicích na Havlíčkobrodsku se z covidu-19 vyléčil i poslední pacient. Testy to potvrdily ve středu odpoledne, řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice. Obec s asi devadesátkou lidí byla v druhé polovině března kvůli koronaviru v karanténě.

„Byl tam ještě poslední pacient a ve středu odpoledne přišly výsledky, které to potvrdily," řekl Jiří Kos.

V obci se nákaza rozšířila po oslavě 7. března. Hygienici následně rozhodli o uzavření obce. Příjezdové cesty střežila policie. Obec bez obchodu byla závislá na dodávkách zvenčí. Plošné uzavření skončilo 31. března. Od té doby byly v karanténě jen jednotlivé domácnosti s nemocnými.

Na Havlíčkobrodsku, kde se od začátku pandemie nemoc potvrdila u 96 lidí, onemocněli také všichni klienti a personál domova pro seniory v Břevnici. První nemocné potvrdily testy na konci března. Dnes tam zůstává jeden nemocný klient a jeden člověk z personálu, řekl Kos. Dva klienti zemřeli. S chodem domova také pomáhali profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu. 

Hasiči mají za sebou poslední službu v břevnickém domově. Odvedli velký kus práce, říká ředitel Jiří Němec

Dnes v sedm hodin ráno skončila poslední služba havlíčkobrodským profesionálním hasičům, kteří od 31. března pomáhali v domově se zvláštním režimem v Břevnici. Personálu v domově bylo „k ruce“ celkem devět hasičů, kteří se střídali v tříčlenných...

Na Vysočině už se z nemoci vyléčilo 159 lidí. „Máme tady ale dost takových vleklých případů, kdy lidé ani po měsíci nejsou negativní. Ani odborníci zatím nedokážou říct, zda takový člověk je, nebo není infekční," řekl Kos. Nemocných bylo v kraji zatím potvrzeno 184. 

Vzorky na testy odebírají kromě zdravotní záchranné služby také krajské nemocnice v pěti městech. Nabízejí také testování pro samoplátce. Mezi nimi se podle Kosa zatím nikdo nakažený nepotvrdil.

Placené testování na covid-19 bude od zítřka možné už ve všech krajských nemocnicích

Nemocnice v Novém Městě na Moravě spustila placené testování na přítomnost onemocnění covid-19. Tuto službu od zítřka umožní i poslední nemocnice v kraji – ta v Pelhřimově.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 96
Jihlavsko 14
Pelhřimovsko 2
Třebíčsko 33
Žďársko 39
Celkem 184
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 159
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 4

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 22.5.2020 9:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Kynice, Břevnice, COVID-19, Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, nemoc, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kynicích na Havlíčkobrodsku už se z covidu-19 všichni vyléčili | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.