Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nakažené klientky z břevnického domova byly propuštěny z nemocnice

Dvě klientky domova pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku byly dnes propuštěny z nemocnice. Mají covid-19 jako další klienti domova, jejich stav se ale zlepšil. Domov je kvůli koronaviru v karanténě. Nakazil se personál i všichni klienti, dva z nich zemřeli. S chodem domova pomáhají i krajští hasiči, v Břevnici budou do neděle, dnes řekla ředitelka domova Hana Hlaváčková.

V domově bylo původně 22 klientů. Dnes už žádný z nich nemusí být hospitalizovaný. Uzdravení jsou podle ředitelky izolovaní na samostatných pokojích, mají i samostatné sociální zařízení.

Kromě hasičů pomáhá s chodem domova také šest dobrovolníků. Uzdravení pracovníci se budou do směn postupně také zapojovat. „Hasiči nám velmi pomáhají třeba s dezinfekcí, ale věříme, že pokud se nám ještě nějací pracovníci uzdraví, už chod zařízení zajistíme," řekla Hana Hlaváčková. Pomoc podle ní dnes domovu nabídla i armáda, která původně žádost kraje o pomoc z kapacitních důvodů odmítla. „Myslím si, že to pro ně ze začátku taky třeba bylo těžké, ale dnes tam byli. Byli se ptát, jestli bychom je potřebovali. To ale budeme vědět až na konci týdne," řekla Hlaváčková.

Profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu mají za sebou část první směny v Domově se zvláštním režimem v Břevnici. Tříčlenná směna příslušníků bude sloužit do zítřejší sedmé hodiny ranní, pak ji vystřídá směna další.

V Břevnici je zařízení se zvláštním režimem, stará se o lidi s demencemi. Je součástí havlíčkobrodského domova pro seniory, který je spravovaný krajem. Budova stojí samostatně u vsi. Karanténa tam platí od 28. března. Od 31. března začal domovu pomáhat Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. Devět hasičů, kteří se podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) v domově na směnách střídají, bude muset po skončení pomoci do čtrnáctidenní karantény.

Bez pomoci hasičů se neobešly ani Kynice na Havlíčkobrodsku. Obec byla od 16. do 31. března v karanténě kvůli vyššímu počtu nemocných. Z asi 90 obyvatel onemocnělo osm lidí. Před koncem karantény hasiči vesnici dezinfikovali. Kraj poskytl obci ochranné pomůcky nebo pytle na odpad, který se v obci během karantény neodvážel. „Teď už tam žádná intenzivní spolupráce není, paní starostka si případně řekne, pokud by něco potřebovala," řekl Vladimír Novotný. Odběry vzorků na kontrolní testy, které mají potvrdit vyléčení v obci podle Novotného provádí zdravotní záchranná služba. Dva odběry se dělaly i dnes.

Když byla plošná uzavírka obce ukončena, zůstávalo v karanténě kvůli nemoci nebo kontaktu s nemocným 26 lidí. Podle Aleny Dvořákové, ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice, zůstává v karanténě poslední dvoučlenná rodina.

Autoři | Foto ddhb.cz

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Břevnice, Kynice, Vysočina, AUDIO, domov, karanténa, Hana Hlaváčková, okres Havlíčkův Brod, Vladimír Novotný, Alena Dvořáková, ČSSD, Krajská hygienická stanice, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažené klientky z břevnického domova byly propuštěny z nemocnice | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.