Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velikonoce bez koledníků a zeleného piva. Místo návštěvy si zavolejte, vyzývá hejtman

Již za pár dní jsou tu Velikonoce. Letošní svátky jara ale budou jiné. Kvůli nouzovému stavu, který u nás platí od 12. března, se Velikonoce budou muset obejít bez tradičních zvyků. Nepřijdou koledníci, nepojedeme k prarodičům na vynikající domácí hlavičku a nezajdeme s přáteli na velikonoční pivo připravené v nejbližším regionálním pivovaru.

„Na druhou stranu, pomlázku si můžeme uplést i v karanténě, s příbuznými a přáteli můžeme být v kontaktu po telefonu a velikonoční oběd bude jistě chutnat i v úzkém rodinném kruhu. Stejně jako ostatní občané, budu mít takové „soukromé“ Velikonoce. Netěší mě to, ale situace si to žádá. Obracím se na vás s osobní prosbou týkající se dodržování centrálních opatření – noste, prosím, důsledně na veřejnosti roušky, omezte rodinné nákupy ve velkých obchodních centrech, především pak z nich vynechte své děti, návštěvy u prarodičů vyměňte za časté telefonáty,“ vyzývá občany na Vysočině hejtman Jiří Běhounek.

Aktuální slunečné počasí s jarními teplotami láká k výletům do přírody. Zdravotní procházky jsou povoleny. Nicméně, lidé by neměli vyhledávat místa, kde se koncentruje velké množství lidí. 

Od pondělí zákaz pálení klestí v lese i trávy na zahrádkách 

Od pondělí 6. dubna, kdy měli hasiči více než 100 výjezdů kvůli požárům v přírodě, platí zákaz pálení klestí v lese i trávy na zahrádkách. „Musel jsem vydat striktní zákaz manipulace s otevřeným ohněm, neboť sucho, vítr a především nepozornost a neohleduplnost způsobovaly stovky výjezdů hasičů k různě závažným požárům. Hasičský záchranný sbor je nyní klíčovou složkou při realizaci opatření k zamezení šíření Covid-19,“ pokračuje hejtman Běhounek.

Hasiči na Vysočině mají hodně náročný začátek nového pracovního týdne. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové od rána vyjížděli k více než stovce požárů v přírodním prostředí. Vlivem silného větru se po víkendovém pálení rozhořela špatně uhašená...

Jak dále vyzývá, odložte ještě na nějaký čas cestování na chaty a chalupy, a pokud už musíte na venkov vyrazit, setrvejte tam po celých 14 dní, tedy po dobu ideální karantény. Nevyhledávejte kontakty se starousedlíky, sousedské návštěvy nyní nejsou ideálním trávením volného času. „Buďte na sebe maximálně opatrní. Číslo pozitivních případů u nás na Vysočině se nám podaří zastavit jen vlastní ohleduplností a přísností. Velikonoce budou velkou zkouškou, tak k ní všichni přistupme s vážností,“ dodává Jiří Běhounek.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Velikonoce, nouzový stav, zvyky, karanténa, návštěva, Jiří Běhounek, Kraj Vysočina, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce bez koledníků a zeleného piva. Místo návštěvy si zavolejte, vyzývá hejtman | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.