Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině je otevřeno čtvrté místo pro odběry vzorků. Máme 133 potvrzených nákaz

, aktualizováno 7. dubna 2020, 13:02

Nemocnice Pelhřimov dnes zprovoznila místo pro odběr vzorků na testy na nemoc covid-19. Je čtvrté na Vysočině. Průjezdový vyšetřovací stan, kam se i s autem dostavují pacienti doporučení lékaři a hygieniky, stojí na parkovišti před hlavní lůžkovou budovou. Od středy bude mít svoje odběrové místo i poslední z krajských nemocnic - ta v Novém Městě na Moravě na Žďársku, řekla její mluvčí Tamara Pecková.

Dnes podle ní dostanou informace o postupu při testování všichni praktičtí lékaři. V pondělí se školilo šest pracovnic, které budou odběry dělat, čtyři zdravotní sestry a dvě medičky. Dobrovolníci posílí i odběrový tým v Pelhřimově.

Odběrová místa na Vysočině nefungují pro samoplátce. Pacienti během odběrů nevystupují z auta a mají nasazenou roušku. Z nosu si ji sundají až těsně před odběrem. Pelhřimovské stanoviště bude otevřené v pracovní dny od 9:30 do 13:30, novoměstské bude podle Peckové přijímat pacienty i o víkendech a svátcích od 9:00 do 13:00. Testy bude vyhodnocovat brněnská laboratoř IFCOR. Nemocnice by ale mohla příští týden začít využívat vlastní laboratoř. Pelhřimov využije i kapacit laboratoří Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

K 6. dubnu bylo odebráno asi 2200 vzorků 

Vzorky na testy v kraji od začátku koronavirové infekce odebírá výjezdová skupina zdravotní záchranné služby. Od 18. března funguje stabilní místo u Nemocnice Jihlava, 23. března otevřela odběrové místo Nemocnice Havlíčkův Brod a 1. dubna třebíčská nemocnice. Podle informací Kraje Vysočina bylo na Vysočině k 6. dubnu odebráno asi 2200 vzorků.

Nemoc covid-19 byla v kraji prokázána u 133 lidí, jejich počet se od pondělního večera nezměnil, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. Dva nakažení lidé zemřeli, jeden se vyléčil.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 67
Jihlavsko 10
Pelhřimovsko 1
Třebíčsko 22
Žďársko 33
Celkem 133

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 7. dubna 2020 9:15

Autoři | Foto Nemocnice Pelhřimov

Štítky koronavirus, Vysočina odběr, vzorek, Kraj Vysočina, infekční onemocnění, okres Žďár nad Sázavou, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nové Město na Moravě, laboratoř, Krajská hygienická stanice, Pelhřimov, Alena Dvořáková, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je otevřeno čtvrté místo pro odběry vzorků. Máme 133 potvrzených nákaz | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.